denemecevaplarözdebirtöderyks 2023dgs 2023ales
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C

2024 TYT Türkçe Anlatım Teknikleri Test Çöz-1

2024 TYT Türkçe Anlatım Teknikleri Test Çöz-1
14.06.2021
3.173
A+
A-

2024 TYT Türkçe Anlatım Teknikleri Test Çöz-1. Anlatım Teknikleri Test TYT, Anlatım Teknikleri Test TYT Çıkmış Sorular, Anlatım Teknikleri Test Çöz, TYT Anlatım Teknikleri Test PDF

TYT Türkçe Anlatım Teknikleri Test Çöz

ÖSYM sınav formatına uygun olarak uzman ekibimiz tarafından hazırlanan 2024 TYT Türkçe Anlatım Teknikleri Testi Çöz deneme sınavı toplam 20 sorudan oluşmaktadır. Sınav için tahmini süre 20 dakikadır. TYT Anlatım Teknikleri Deneme Sınavı sonunda doğru ve yanlışlarınız görebilir, başarınızı ölçebilirsiniz.

TYT KAÇ NET KAÇ PUAN

Konu ve KategoriSoru SayısıSüre
TYT Türkçe Test Çöz20 soru20 dakika
Tüm TYT Türkçe Testleri ÇözOnline Test Çöz SayfasıTYT Deneme PDF

TYT Türkçe Anlatım Teknikleri Test Çöz - 1

Tebrikler - TYT Türkçe Anlatım Teknikleri Test Çöz - 1 adlı sınavı başarıyla tamamladınız.Sizin aldığınız skor %%SCORE%% en yüksek skor %%TOTAL%%.Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%
Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Soru 1
Deneme, makale gibi düşünce yazıları tamam da, bir romanda insanın gönlünde çiçekler açtıracak sözler döktürmek her yazarın harcı değildir. Bu konuda başarılı olanın sayısı çok azdır. Bunu en çok Oscar Wilde’de gördüm ben. Oscar Wilde, neredeyse her sayfada kahramanına öyle oturaklı sözler söyletir ki sözün kudreti karşısında şapka çıkarırsınız. Pervasızdır Wilde. Üslubunun üstünü kapattığı hiç görülmemiştir. Yukarıdaki paragrafta aşağıdaki anlatım tekniklerinden hangisine başvurulmuştur?
A
Tanık Göstermeye
B
Örneklemeye
C
Açıklamaya
D
Öyküleme
E
Karşılaştırmaya
1 numaralı soru için açıklama 
Örneklemeye başvurulmuştur.
Soru 2
Dışarıda haziran güneşi… Okul kapılarında tenhalık… Uzakça bir bahçede leylakların açtığını burnumuz haber verir. Sahil yolunda dolaşanlar geleceğe gülerek bakarlar. Martı çığlık atar. Muazzez Abacı’nın buğulu şarkıları duyulur. Karpuz sergilerinde büyülü lambalar yanar. Uyku bizi bekler. Sonra duman, gri deniz, ay ışığı, yakamoz… Denizden ıslak, serin bir esinti başlar… Bu parçada ayrıntıların seçiminde aşağıdaki duyuların hangisinden yararlanılmamıştır?
A
Tatma
B
Dokunma
C
Koklama
D
İşitme
E
Görme
2 numaralı soru için açıklama 
Tatma duyusundan yararlanılmamıştır.
Soru 3
Ahmet Haşim'i sevmeyenler, beğenmeyenler bulunabilir. Zaten sevme ve beğenmenin ömrü bizde çok kısa değil mi? Dün beğenip göklere çıkardığımızı bugün sevmeyiz, yarın da hiç beğenmeyiz. Bu olgunluğumuza mı delalet eder? Onu da bilmem. Şurası muhakkak ki peşin hükümcü olmamız bizi, daima yanılmalara sevk ediyor.Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi ağır basmaktadır?
A
Açıklama
B
Tartışma
C
Karşılaştırma
D
Öyküleme
E
Betimleme
3 numaralı soru için açıklama 
"Tartışma" ağır basmaktadır.
Soru 4
"Tekne geldi, önlerinden geçti, buruna vardı, oradan geriye döndü. Teknenin içinden çok uzun boylu, uzun sarı sakallı, kırmızı kuşaklı, avurdu avurduna geçmiş, püsküllü kırmızı fesli, kalın kaşlı, beyazı çok büyük yeşil gözlü bir adam iskeleye atladı. Arkasındaki fistanı kırmızı, yeşil, mavi çiçekli kadın çocuklarını teker teker alıp iskelenin üstündeki kocasına veriyordu." Yukarıdaki parçada aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisi ağır basmaktadır?
A
Açıklama
B
Örnekleme
C
Betimleme
D
Tanık Gösterme
E
Karşılaştırma
4 numaralı soru için açıklama 
Metinde resim çizme sanatıdır.
Soru 5
Gök gürültüleri ve şimşek aydınlıklarıyla bölünmüş bir rüyanın hafifliğiyle işiyor yüzün. Sabah, bir masal gibi sarıyor eşyayı. Güneş saçlarını donuk, üşengeç sisler ardında gezdiriyor. Bu masalın içinden, içli bir şarkı gibi sesleniyor yüzün. İstanbul, Çamlıca’da, Sarayburnu’nda ve Boğaz’ın kendi masalına âşinâ sırtlarında kanayan güneşin utangaç ışıklarıyla konuşuyor. Güz çiçekleri gibi, ince ve soylu hüzünlerle, mutlu yalnızlıklarla besleniyor yaşama sevincin. Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisine yer verilmemiştir?
A
Düşünceleri kanıtlayıcı örneklere
B
Karşıt kavramlardan yararlanmaya
C
Kişileştirme (teşhis) sanatına
D
Kişisel duygu ve düşüncelere
E
İşitsel ve görsel öğelere
Soru 6
Torosların eteklerinde bir yer... Şırıl şırıl akan dere, derede zıplama yarışı yapan balıklar... Yemyeşil çimenlerin yumuşak ve serin kucağı­na uzanmış piknikçiler... Bulutlara yetişmeye çalışan ince, uzun, yakışıklı ağaç denizi... Dal­dan dala zıplayan sincaplar... Pavarotti'yi kıs­kandıracak bir konsere imza atmakta olan bin-bir renkli kuşlar... Torosların püfür püfür esen yeli ve buram buram çam, iğde, menekşe, süm­bül kokuları...Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A
Gözlem gücünden yararlanma
B
Betimleyici bir yol izleme
C
Olayları oluş sırasına göre anlatma
D
Eksiltili cümlelere yer verme
E
Çeşitli duyulara seslenme
6 numaralı soru için açıklama 
Olaylar oluş sırasına göre sıralanmamıştır.
Soru 7
"Batılılaşmak, Osmanlı'dan miras kalan ve Türkiye'nin de bir türlü dindiremediği iki yüzyıllık bir sancı. İçinde bulunduğumuz günler, bu sancıyı azaltmak için en somut adımların atıldığı bir tarihsel dilime rastlıyor. Avrupa Birliği'ne katılmak amacıyla peş peşe uyum yasaları çıkarıldı. Türkiye'de Avrupa Birliği'nin getireceği ekonomik artılar ve eksiler tartışılıyor. Müzakerelerin başlamasıyla ve tam üyelik vizesinin alınmasıyla her şey su yüzüne çıkacaktır."Bu parçanın anlatımıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A
Betimleyici öğeler kullanılmıştır.
B
Dil, göndergesel işleviyle kullanılmıştır.
C
Yinelemeye yer verilmiştir.
D
Somutlama yapılmıştır.
7 numaralı soru için açıklama 
Betimleyici öğeler kullanılmıştır. Seçeneği doğrudur.
Soru 8
"İstanbul sokaklarında el ayak çekilmişti. Şans eseri önünden geçen bir arabayı çevirdi. Karanlık sokaklarda evi arayıp bulması epey zaman aldı. Sonunda bitap bir halde eve vardı. Kapıyı her zamanki asık yüzüyle açan annesi, ifadesi hiç değişmeyen gözleriyle uzun uzun yüzüne baktı. Elinden tutup yavaşça içeri çekti." Yukarıdaki parçada aşağıdaki anlatım biçimlerinden en çok hangisine başvurulmuştur?
A
Açıklama
B
Tartışma
C
Örnekleme
D
Karşılaştırma
E
Öyküleme
8 numaralı soru için açıklama 
Öyküleme ye başvurulmuştur.
Soru 9
Masum bir çocuk yüzü… Yumrukları çenesinde, gözleri derin bir rüyaya dalmış gibi… Bir gençlik fotoğrafı… Yüzünde ergenlik rüzgârları. Delikanlı bir gülümseyiş. Ümitler, kararsızlıklar… Pencerede parmaklıklar ardında bir kadın başı. Sokağa sarkan sarmaşıklar, hanımelleri… Ve gökyüzünü bulut gibi kaplayan martı çığlıkları… Şehrin kokularını dağıtan ılık bir lodos… Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A
Koklama duyusundan yararlanma
B
Öykülemeye yer verme
C
Betimleyici anlatıma başvurma
D
Dokunma duyusundan yararlanma
E
İşitsel öğelere yer verme
9 numaralı soru için açıklama 
"Öykülemeye yer verme" yoktur.
Soru 10
"Sofraya hep birlikte otururduk. Tahtadan, yuvarlak bir yer sofrasına, ayaklarımızı altımıza alıp yan oturarak yaklaşırdık. Sofra örtüsünü dizlerimizin üzerine çekerdik. Babam bağdaş kurarak baş köşede otururdu. Beni sağına, kız kardeşimi de soluna alırdı. Karşısında annem otururdu. Babam, yemeğe başlamadan içimizden biri yanılıp da yemeğe uzanacak olursa, hiç acımadan kaşığının tersini, uzanan elin sırtına indirirdi." Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerin hangisinde verilenlerden yararlanılmıştır?
A
Öyküleme - örnek verme
B
Betimleme - açıklama
C
Açıklama - öyküleme
D
Açıklama - örnek verme
E
Betimleme - öyküleme
10 numaralı soru için açıklama 
Betimleme - öyküleme seçeneği doğrudur Metinde zihinde resmetme ve öyküleme şeklinde anlatılmıştır.
Soru 11
"Yüksek tavanlı bir koca oda, solda iki büyük pencere, yokuşa ve girişe bakıyor. Hemen yanlarında üç tane masa, içeride üç hanım var. Biri kısaca boylu, tıknaz, kısa sarı saçları var, üzerinde koyu yeşil tayyör, ayakta ve arkası dönük, ortadaki masada duran klasörlerde bir şeyler arıyor." Bu parçada aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisi ağır basmaktadır?
A
Betimleme
B
Açıklama
C
Öyküleme
D
Tartışma
E
Örnekleme
11 numaralı soru için açıklama 
"Betimleme" metinde zihinde resmedilerek anlatılmıştır.
Soru 12
(I) Nisan saçlarını çözünce kendimi sınırsız bir zenginliğin ortasında buluyorum. (II) Tüm eski yorgunluklarım, ümitsizliklerim, kalbimin tortuları silinip gidiyor. (III) Nisan, ürkek sevinciyle bir güvercin gibi yaklaşıyor şehre. (IV) Daha tam belirlenmemiş renklerin arasından, sabahları içime bir nilüfer beyazlığı düşüyor. (V) Kalbim, o beyazlığın yaydığı serinlikle gün boyu kıpırdayıp duruyor. Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangilerinde insana özgü nitelikler doğaya aktarılmıştır?
A
II. ve IV.
B
III. ve V.
C
I. ve III.
D
I. ve II.
E
IV. ve V
12 numaralı soru için açıklama 
Nisan saçlarını çözünce kendimi sınırsız bir zenginliğin ortasında buluyorum. (saçlarını çözünce insandan doğaya aktarılmıştır.) , Nisan, ürkek sevinciyle bir güvercin gibi yaklaşıyor şehre. (ürkek sevinciyle insandan doğaya aktarılmıştır.)
Soru 13
Derenin vadisinden hafif meyiller ve tatlı kavis­lerle iki taraflı ormanların koyuluğu altında, içi­ne güneş inmeyen yeşilliklerin reçineli serinliği­ne gömülerek, daha derinlikteki derenin çağıltı­larını dinleye dinleye gidiyoruz. Bu güzellik biti-vermesin diye otomobilimizi yavaşlatıyor ve ca­mı açıyoruz. Egzoz kokusu ile toprağın ve çiçeğinki birbirine karışıyor.Bu parçada ayrıntıların seçiminde aşağıdaki duyulardan hangisinden yararlanılmamıştır?
A
Koklama
B
Görme
C
İşitme
D
Tatma
E
Dokunma
13 numaralı soru için açıklama 
"Tatma" duyusundan yararlanılmamıştır.
Soru 14
Yağmurun sesiyle uyandı. Saat sabahın beşi, dışarıda ıslak bir karanlık... Gözlerini sıkı sıkıya yumup yüzünü yastığa gömdü. Görünmez bir el onu dürtüyor, uykusunu açmak için uğraşıyordu sanki. Yavaşça yattığı yerden doğruldu, pencerenin kenarında oturup dışarıya bakıyordu. Yağmurla yıkanan bitkilerin, ağaçların yaydığı canlı koku, toprağın soluğuyla harmanlanmıştı. Gökyüzü dingindi. Çocukluğunda kendisine ağabeylik yapan komşu oğluyla geçirdiği günleri anımsadı. Bu parçanın anlatımı için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A
Kişisel görüşlere yer verilmiştir.
B
Anlatım ilahi bakış açısıyla yapılmıştır.
C
Farklı yapıda cümleler kullanılmıştır.
D
Farklı duyulardan yararlanılmıştır.
E
Ele alınan düşünce örneklerle pekiştirilmiştir
14 numaralı soru için açıklama 
Metinde örneklemelerden yararlanılmamıştır.
Soru 15
Yazar, gazete köşesinde arada bir yazdığı yazılarda öne sürdüğü düşüncelerini kanıtlıyor. Onlara okurun da inanması için ne gerekirse yapıyor. Ele aldığı konuda, tek doğru kendi düşüncesiymiş gibi bir tutumla düşüncelerini açıklıyor. Bu parçanın yazarı, yazılarında aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisine başvurmuş olabilir?
A
Betimleme
B
Karşılaştırma
C
Tartışma
D
Öyküleme
E
Açıklama
15 numaralı soru için açıklama 
Tartışmaya başvurulmuştur.
Soru 16
"Merdivenin başında, yüksekte yuvası dağılmış bir anne güvercin gibi boynu bükük duruyordu. Ayrılık yaman şeydi. Yıl ortasında tayini çıkmıştı da bize söyleyememişti. Aşağı inip topladı hepimizi bahçede, zeytin ağaçlarının altında. Ağzından “Ben gidiyorum.” sözü hıçkırıklar eşliğinde çıktı. Küçük, kara gözlerimiz birbirine değdi. Bir elektrik akımı geçti minicik yüreklerimizden. Tıkandık ağlayamadık bile! " Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisine yer verilmemiştir?
A
İşitme duyusuyla seçilebilen ayrıntıya
B
Eksiltili cümlelere
C
Kişisel yorumlara
D
Benzerliklerden yararlanmaya
E
Betimleyici anlatıma
16 numaralı soru için açıklama 
"Eksiltili cümlelere" yer verilmemiştir.
Soru 17
Kenar mahalleler... Birbirine geçmiş, yaslanmış tahta evler... Kiminin kaplamaları biraz daha kararmış, kiminin balkonu biraz daha eğrilmiş, kimi biraz daha öne eğilmiş, kimi biraz daha çömelmiştir. Hepsi hastadır; onları seviyorum; çünkü onlarda kendimi buluyorum.Bu parçanın anlatım biçimi, aşağıdakilerden hangisine bir örnektir?
A
Örnekleme
B
Betimleme
C
Açıklama
D
Tartışma
E
Öyküleme
17 numaralı soru için açıklama 
"Betimleme" yer verilmiştir.
Soru 18
Edebiyatımızın ilk ürünleri göçebe bir kültürün belirleyici izlerini taşımaktadır. Kimi araştırmacılara göre 5. yüzyılda oluşan, bir bakıma daha da öteye götürebileceğimiz bu ürünlerde, yiğitlik, kahramanlık, doğaya ve hayvanlara sevgi, binicilik, ata ve savaş araçlarına bağlılık, doğal olaylar karşısındaki şaşma ve ürküntü gibi konular işlenmiştir. Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisine başvurulmuştur?
A
Betimlemeye
B
Tanık göstermeye
C
Açıklamaya
D
Öykülemeye
E
Örneklemeye
18 numaralı soru için açıklama 
"Açıklamaya" başvurulmuştur.
Soru 19
(I) Dere boyunca yürüyoruz. (II) İrili ufaklı ren­gârenk taşların üzerinden sekiyoruz. (III) Dere bazı yerlerde iyice daralıyor ve büyük bir kaya­nın üzerinden aşağıya gürül gürül akan şelale­ler oluşturuyor. (IV) Sonra dere yolundan çıkıp ormanın dar patika yollarına sapıyor, devedikenlerinden atlaya atlaya dere yolunda ilerliyo­ruz. (V) Akşamleyin eve ulaşıyoruz. Yukarıda numaralanmış cümlelerin hangile­rinde betimlemeye yer verilmemiştir?
A
I. ve II
B
Yalnız III
C
l. ve V.
D
Yalnız I
E
II. ve III
19 numaralı soru için açıklama 
l. ve V. cümlelerde betimlemeye yer verilmiştir.
Soru 20
Uzak bahçelerde güneş, ilk yaprakları sarartmanın rahatlığıyla, ardında ikindi serinlikleri bırakarak veda ediyor. Son çiçekler dal uçlarında sevinçli çocuklar gibi kıpırdıyor. Üzüm salkımları, yaprakların aralarından tanelerini ışıldatıyor. Akşama doğru kuşların saltanatı başlıyor tenha bahçelerde. Ağaçlar mesut bir yorgunlukla giriyor geceye. Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A
Benzetmelerden yararlanma
B
İnsana özgü nitelikleri doğaya aktarma
C
Eksiltili cümlelerden yararlanma
D
Doğayı bir devinim içinde verme
E
Betimlemeye başvurma
20 numaralı soru için açıklama 
Eksiltili cümlelerden yararlanma yoktur.
Sınavı tamamlamak için butona tıklayınız, yanlışlarınız gösterilecektir. Sonuçları al.
20 tamamladınız.

TYT AYT DENEME SINAVLARI

TYT-AYT-YKS KONULARI PDF

Bunları da incele!

ETİKETLER: ,
Yorumlar

fourteen − six =

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.