denemecevaplarözdebirtöderyks 2025dgs 2025ales
DOLAR
34,2437
EURO
37,5874
ALTIN
2.877,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
25°C
İstanbul
25°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
27°C
Cuma Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C

2024 TYT Türkçe Sözcük Yapısı Test Çöz-1

2024 TYT Türkçe Sözcük Yapısı Test Çöz-1
15.06.2021
1.021
A+
A-

2024 TYT Türkçe Sözcük Yapısı Test Çöz-1. Sözcük Yapısı Test TYT, Sözcük Yapısı Test TYT Çıkmış Sorular, Sözcük Yapısı Test Çöz, TYT Sözcük Yapısı Test PDF. Türkçe Sözcük Yapısı testi

TYT Türkçe Sözcük Yapısı Test Çöz

ÖSYM sınav formatına uygun olarak uzman ekibimiz tarafından hazırlanan 2024 TYT Türkçe Sözcük Yapısı Testi Çöz deneme sınavı toplam 20 sorudan oluşmaktadır. Sınav için tahmini süre 20 dakikadır. TYT Sözcük Yapısı Deneme Sınavı sonunda doğru ve yanlışlarınız görebilir, başarınızı ölçebilirsiniz.

TYT KAÇ NET KAÇ PUAN

Konu ve KategoriSoru SayısıSüre
TYT Türkçe Test Çöz20 soru20 dakika
Tüm TYT Türkçe Testleri ÇözOnline Test Çöz SayfasıTYT Deneme PDF

TYT Türkçe Sözcük Yapısı Test Çöz - 1

Tebrikler - TYT Türkçe Sözcük Yapısı Test Çöz - 1 adlı sınavı başarıyla tamamladınız.Sizin aldığınız skor %%SCORE%% en yüksek skor %%TOTAL%%.Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%
Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Soru 1
Her sene, (I) zamanı gelince İstanbul’un mahallelerinden Boğaz’ın (II) köylerine göçler başlardı. Eski İstanbullular; Boğaziçi’nin kenarlarına (III) yapılmış ve eski erkân sedirleriyle, kerevet, şilte ve halılar üstünde yer (IV) minderleri gibi eski eşyalarla döşenmiş geniş odalı, gönül ferahlatıcı yalılara (V) taşınırlardı.Bu parçada altı çizili sözcüklerle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A
III. sözcük sıfat-fiil eki almıştır.
B
I. sözcük belirtme durumu eki almıştır.
C
V. sözcük geniş zaman eki almıştır.
D
II. sözcük iyelik eki almıştır.
E
IV. sözcük çokluk eki almıştır.
1 numaralı soru için açıklama 
I — zaman-ı — Onun zamanı anlamında kullanıldığı için iyelik ekidir. (göçmenin zamanı) II — köyler-i-n-e — "Boğaz'ın köyleri" bir isim tamlaması olduğu için "köyleri" sözcüğündeki -i iyelik ekidir. III — yapıl-mış — Boğaziçi’nin kenarlarına yapılmış ... (yalılara) IV — minder-ler — çokluk eki V — taşın-ır-lar-dı — geniş zamanın hikayesidir.
Soru 2
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem, kökü bakımından ötekilerden farklıdır?
A
Su kovasını bahçedeki çeşmeden doldurmuştu.
B
Köpek yavruları bahçede boğuşuyordu.
C
Balıkların bir kısmını pişirmişlerdi.
D
Bahçedeki çiçekleri yeni sulamışlardı.
E
Üşüttüğü için boynu, beli tutulmuştu
2 numaralı soru için açıklama 
Verilen cümlelerde yüklem, kökü bakımından pişirmişlerdi tutulmuştu = fiil kökü sulamışlardı=isim kökü doldurmuştu = fiil kökü boğuşuyordu= fiil kökü
Soru 3
Dede Korkut (I) anlatılarının üçüncü hikâyesi olan Bey Böyrek, neredeyse tüm Türk (II) halklarının sözlü edebiyatında yer almaktadır. Bu anlatı, Oğuz (III) boylarının arasında Bamsı Beyrek, Altay Türklerinde ise Alıp Manaş, Başkurt ve Tatarlarda Alıpmenşen olarak bilinir. Bu destanın birbirine yakın (IV) biçimlerinin bu kadar geniş bir coğrafyada yaşaması, bu toplulukların ortak bir düşünce tarihine (V) sahip olduklarının güzel bir göstergesidir. Bu parçada numaralanmış sözcüklerin hangisi "üçüncü çoğul kişi iyelik eki" almıştır?
A
I
B
II
C
III
D
IV
E
V
3 numaralı soru için açıklama 
V — toplulukların... sahip olduk-ları
Soru 4
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "-ıntı,-untu/-üntü" ekinin kullanıldığı sözcük, kökü bakımından diğerlerinden farklıdır?
A
İçi süprüntüdolu küreği merdivenlerin dibindeki çöp kutusuna boşaltmak için dışarı çıktı.
B
Kişi yersiz kuruntularından kurtulmak için dostlarına, arkadaşlarına daha fazla güvenmeli ve inanmalıdır.
C
Kelimeyle kavram, dille düşünce arasındaki bağıntı üstüne yapılan tartışmalar eski çağlara kadar gider.
D
Bu bölgede yapılan kazılarda arkeologlar, eski uygarlıklara ait yeni buluntulara rastladılar.
E
Bozuntuya vermeden yanına gittim ve olanları bütün çıplaklığıyla kendisine anlattım.
4 numaralı soru için açıklama 
"-ıntı,-untu/-üntü" ekinin kullanıldığı sözcükler kökü bakımından incelendiğinde buluntulara= fiil kökü , kuruntularından= fiil kökü, süprüntü= fiil kökü ,bağıntı = isim kökü bozuntuya= fiil kökü olarak belirlenir.
Soru 5
Gelecekteki bilişsel sistemlerin çevreyle (I) etkileşim hâlinde olması bekleniyor. Canlı organizmaların sinir sistemlerinden (II) esinlenerek geliştirilen bu mekanizmaların en önemli özelliği, klasik (III) işlemcilerin aksine hafıza ve işlemci birimlerinin bir arada olmasıdır. İnsan beynine benzer (IV) biçimde çalışan elektronik cihazlar henüz tasarlanmamış olsa da yakın zamanda bu konuda önemli gelişmeler (V) yaşanması bekleniyor. Bu parçada numaralanmış sözcüklerden hangileri isim kökünden türemiştir?
A
II ve IV
B
III ve V
C
I ve II
D
IV ve V
E
I ve III
5 numaralı soru için açıklama 
I — etkileşim ("et-" fiil kökü) II — esinlenerek ("es-" fiil kökü) III — işlemcilerin ("iş" isim kökü) IV — biçimde ("biç" fiil kökü) V — yaşanması ("yaş" isim kökü)
Soru 6
Aşağıdaki dizelerde tırnak içindeki sözcüklerin hangisinde, birden çok yapım eki kullanılmıştır?
A
Kara "gözlüm" çok özledim ben seni
B
Hava "keskin" bir kömür kokusuyla dolar
C
"Varlığımı" yalnız ona verdim ben
D
Gözleri yaş dolu "yorgun" bulutlar
E
Bir med zamanı gökyüzü kurşunla "örtülü "
6 numaralı soru için açıklama 
sözcükler incelendiğinde göz-lü-m var-lığ-ımı kes-kin- yor-gun- ört-ülü - sonucuna ulaşılır.
Soru 7
Hayatta çalışmaktan hiç korkmadım ama yaşlanmak zor iş. Her gün yeniden kurulan dünyaya biraz daha eskimiş olarak uyanıveriyor kendi içinde insan. Bu parçayla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A
Dönüşlülük zamiri kullanılmıştır.
B
Geçişli yüklem vardır.
C
Tezlik fiili kullanılmıştır.
D
İsimden fiil yapan ek vardır.
E
İsim ve fiil cümleleri vardır.
7 numaralı soru için açıklama 
Hayatta çalışmaktan hiç korkmadım (fiil cümlesi) ...ama yaşlanmak zor iş. (isim cümlesi), Her gün...uyanıveriyor...(fiil cümlesi) Tezlik fiili → uyanıveriyor yaş-lan (isimden fiil y.e) Geçişli yükleme örnek yok. kendi (dönüşlülük zamiri)
Soru 8
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-ce, -ca, -çe, -ça” eklendiği sözcüğe “Bunu ona gizlice söylemişler.” cümlesindeki anlamı kazandırmıştır?
A
Çocukça davranışları yüzünden pek sevilmezdi.
B
Bence evinizin en güzel yanı işyerine yakın olması.
C
Sonunda onlar da genişçe bir eve taşındılar.
D
Ondan günlerce ne bir mektup, ne bir haber aldık.
E
Karşıma oturup sözümü kesmeden sessizce dinledi.
8 numaralı soru için açıklama 
Bunu ona gizlice söylemişler.” Cümlesindeki ce eki bir işin nasıl yapıldığı bildirmek amacıyla kullanılmıştır. Buna benzer bir kullanım E seçeneğinde verilen cümlede yer alan sessizce sözcüğünde de vardır.
Soru 9
1 13 2024 TYT Türkçe Sözcük Yapısı Test Çöz-1
A
I
B
II
C
III
D
IV
E
V
9 numaralı soru için açıklama 
I — yerleşmişlerdi → "yer" isim kökü II — ilerleyişleri → "ileri" isim kökü III — baskılarına → "bas-" fiil kökü IV — yolculuklarını → "yol" isim kökü V — hızlandıran → "hız" isim kökü Cevap C
Soru 10
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tırnak içindeki sözcük hem yapım hem çekim eki almıştır?
A
Aralarında sıkı bir "dostluk" vardı.
B
"Dalgalı" denizde yüzmek tehlikelidir.
C
"Kapıda" bir yabancı var.
D
Dün "sokaklar" çok kalabalıkmış.
E
"İnatçılar" çevrelerinde pek sevilmezler.
10 numaralı soru için açıklama 
Altı çizili sözcükler incelendiğinde A seçeneğinde “-luk” eki yapım eki, B seçeneğinde “-ga” ve “-lı” eki yapım eki, C seçeneğinde “-da” hal eki, D seçeneğinde “-lar” çoğul ekidir. E seçeneğinde “-çı” yapım eki iken “-lar” çoğul eki olduğu sonucuna ulaşılır. Cevap E seçeneğidir.
Soru 11
İspanyol edebiyatının altın kalemi Cervantes, Don Kişot adlı ölümsüz eserinde, onuru için savaşan ve ölen, parası ölçüsünde değil, ahlaki erdemleri ölçüsünde saygı gören insan tipini ortaya koyarken aynı zamanda karmaşık bir çağı da özetliyordu. Bu cümlede aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A
İsim tamlaması
B
Sayı sıfatı
C
III. tekil iyelik ekiyle çekimlenmiş sözcük
D
Birden fazla yapım eki almış sözcük
E
Ünlü uyumuna uymayan ek
11 numaralı soru için açıklama 
İsim tamlaması — İspanyol edebiyatının (altın) kalemi... Sayı sıfatına örnek yok. III. tekil iyelik ekiyle çekimlenmiş sözcük — (İspanyol) edebiyat-ı, ...insan tip-i Birden fazla yapım eki almış sözcük — öl-üm-süz Ünlü uyumuna uymayan ek — özetli-yor
Soru 12
Aşağıdaki cümlelerden hangisinde “-den (-dan)” eki, sonuna geldiği sözcüğün anlamını değiştirmiştir?
A
Sıkıntıdan ne yapacağını bilmiyordu.
B
Taşlıktan yürüyerek buraya geldi.
C
Terden, sırtındakiler sırılsıklam olmuştu.
D
Çocuktan nereye gittiklerini sormuştuk.
E
Sıradan bir roman olduğunu hemen anladım.
12 numaralı soru için açıklama 
CEVAP E'dir A,B,C ve D seçeneklerinde “-den (-dan)” eki çekim eki olduğundan eklendiği sözcüğün sözcüğün anlamını değiştirmemiştir. Sıradan sözcüğün de ise sıfat yapma görevi üstlenmiştir.
Soru 13
Akşamlardan, gecelerden, senden uzağım Şiirlerim rüzgârdır uzak dağlardan esen Durgun sular gibi azalacağım Bir gün birdenbire çıkıp gelmesen Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A
İlgi eki
B
Ek eylem
C
İyelik eki
D
Kişi eki
E
Benzetme edatı
13 numaralı soru için açıklama 
İlgi ekine (-ki) örnek yok. Ek eylem — uzağ-ım, rüzgar-dır İyelik eki — şiirler-im Kişi eki — azalcağ-ım, gelmese-n... Benzetme edatı — gibi Cevap A
Soru 14
Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki tırnak içindeki sözcük, ötekilerden farklı bir yapım eki almıştır?
A
Anlattıkları "bıktırıcı", tatsız tuzsuz sözler yığı­nıydı,
B
İzlenimlerinizi yazarken, "yaratıcı" olmaya çalış­malısınız.
C
"Öyküleyici" anlatımda da bu öğelere yer ver­melisiniz.
D
Burada olay, "birinci" kişinin ağzından anlatıl­maktadır.
E
Bu gibi durumlarda, "inandırıcı" kanıtlar bulmak zordur.
14 numaralı soru için açıklama 
A ,B ,C ve E seçeneklerinde yer alan altı çizili sözcükler incelendiğinde cı ekinin görevinin fiilden isim türetmek olduğu söylenebilir .Ancak D seçeneğinde verilen birinci sözcüğünde bu ekin görevi isimden isim türetmektir.
Soru 15
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-ıntı,-untu/-üntü” ekinin kullanıldığı sözcük, kökü bakımından diğerlerinden farklıdır?
A
Bu bölgede yapılan kazılarda arkeologlar, eski uygarlıklara ait yeni buluntulara rastladılar.
B
Kişi yersiz kuruntularından kurtulmak için dostlarına, arkadaşlarına daha fazla güvenmeli ve inanmalıdır.
C
İçi süprüntü dolu küreği merdivenlerin dibindeki çöp kutusuna boşaltmak için dışarı çıktı.
D
Kelimeyle kavram, dille düşünce arasındaki bağıntı üstüne yapılan tartışmalar eski çağlara kadar gider.
E
Bozuntuya vermeden yanına gittim ve olanları bütün çıplaklığıyla kendisine anlattım.
15 numaralı soru için açıklama 
buluntu — bul- → fiil kökü kuruntu — kur- → fiil kökü süprüntü — süpür- → fiil kökü bağıntı — bağ → isim kökü bozuntuya — boz- → fiil kökü
Soru 16
Eserlerinde kullandığı özgün biçimler ve canlı renklerle, değişimin birey üzerindeki etkilerini yansıtıyor. Bu cümleyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A
Çatısı bakımından etkendir.
B
Nesne, isim tamlamasından oluşmaktadır.
C
Fiilden isim yapma eki almış sözcük vardır.
D
Bulunma durumu eki almış sözcük vardır.
E
İyelik eki alan sözcük yoktur.
16 numaralı soru için açıklama 
Çatısı bakımından etkendir → yansıt(mak) Nesne, isim tamlamasından oluşmaktadır. → değişimin ... etkileri Fiilden isim yapma eki almış sözcük vardır. → biç-im, et-ki... Bulunma durumu eki almış sözcük vardır. → eserlerin-de İyelik eki alan sözcük yoktur. → (onun) kullandığ-ı, değişimin ... etkiler-i Cevap E
Soru 17
Hiçbir söz, hiçbir varsayım, hiçbir kuram yaşanan somut gerçeklerin yerini tutamaz; bin kez söylenen yağmur sözcüğünün bir damla yağmurun yerini tutamayacağı gibi. Bu cümlede aşağıda verilenlerden hangisi yoktur?
A
Ek fiil almış sözcük
B
Benzetme edatı
C
Sayı sıfatı
D
Birleşik sözcük
E
Yeterlik fiili
17 numaralı soru için açıklama 
Ek fiil almış sözcüğe örnek yok. Benzetme edatı → gibi Sayı sıfatı → bin (kez) Birleşik sözcük → hiçbir, varsayım, tutamaz (tutabilmek)... Yeterlik fiili → tutamaz Cevap A
Soru 18
Salvador Dali’nin bütün resimlerinin yer aldığı sergide, İspanyol ustanın sanat tarihine bıraktığı eşsiz mirası yansıtan iki yüz yetmiş yapıt sanatseverlere tanıtıldı. Bu cümleyle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
A
Birden fazla sıfat tamlaması vardır.
B
Yönelme durumu eki alan sözcükler zarf tümleci görevindedir.
C
Sayı sıfatı kullanılmıştır.
D
Yapım eki almış birden fazla sözcük vardır.
E
Bileşik sözcük kullanılmıştır.
18 numaralı soru için açıklama 
tanıtıldı → yüklem İspanyol ustanın sanat tarihine bıraktığı eşsiz mirası yansıtan iki yüz yetmiş yapıt → özne Salvador Dali’nin bütün resimlerinin yer aldığı sergide → dolaylı tümleç sanatseverlere → dolaylı tümleç Cümlede zarf tümleci yok. Cevap B
Soru 19
2 13 2024 TYT Türkçe Sözcük Yapısı Test Çöz-1
A
I. ve V.
B
I. ve II.
C
IV. ve V.
D
III. ve IV.
E
II. ve III.
19 numaralı soru için açıklama 
III - kalemlerini → onun kalemler-i / senin kalemler-in
Soru 20
3 11 2024 TYT Türkçe Sözcük Yapısı Test Çöz-1
A
I
B
II
C
III
D
IV
E
V
20 numaralı soru için açıklama 
I — kazısında → kaz- (fiil kökü) II — buluntular → bul- (fiil kökü) III — avcılık → av (isim kökü) IV — geçiş → geç- (fiil kökü) V — aşamasını → aş- (fiil kökü) Cevap C
Sınavı tamamlamak için butona tıklayınız, yanlışlarınız gösterilecektir. Sonuçları al.
20 tamamladınız.

TYT AYT DENEME SINAVLARI

TYT-AYT-YKS KONULARI PDF

Bunları da incele!

ETİKETLER: ,
Yorumlar

19 − 2 =

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.