denemecevaplarözdebirtöderyks 2023dgs 2023ales
DOLAR
32,3565
EURO
34,4292
ALTIN
2.435,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Salı Çok Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C

2024 TYT Türkçe Paragrafın Yapısı Test Çöz-1

2024 TYT Türkçe Paragrafın Yapısı Test Çöz-1
14.06.2021
3.256
A+
A-

2024 TYT Türkçe Paragrafın Yapısı Test Çöz-1. Paragrafın Yapısı Test TYT, Paragrafın Yapısı Test TYT Çıkmış Sorular, Paragrafın Yapısı Test Çöz, TYT Paragrafın Yapısı Test PDF

TYT Türkçe Paragrafın Yapısı Test Çöz

ÖSYM sınav formatına uygun olarak uzman ekibimiz tarafından hazırlanan 2024 TYT Türkçe Paragrafın Yapısı Testi Çöz deneme sınavı toplam 20 sorudan oluşmaktadır. Sınav için tahmini süre 20 dakikadır. TYT Paragrafın Yapısı Deneme Sınavı sonunda doğru ve yanlışlarınız görebilir, başarınızı ölçebilirsiniz.

TYT KAÇ NET KAÇ PUAN

Konu ve KategoriSoru SayısıSüre
TYT Türkçe Test Çöz20 soru20 dakika
Tüm TYT Türkçe Testleri ÇözOnline Test Çöz SayfasıTYT Deneme PDF

TYT Türkçe Paragrafın Yapısı Test Çöz - 1

Tebrikler - TYT Türkçe Paragrafın Yapısı Test Çöz - 1 adlı sınavı başarıyla tamamladınız.Sizin aldığınız skor %%SCORE%% en yüksek skor %%TOTAL%%.Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%
Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Soru 1
Şiirlerin bir kitapta toplanması tabi ki gerekli olandır; ancak şiirler belli bir olgunluğa erişme­den okuyucu önüne çıkarılırsa, hele bir de - geriye dönüşü olmayan bir yol olan- kitaba gi­rerse, ham meyvenin dalından koparıldığı an­daki tat okuyucuya ulaşabilir. Kitap çıkarma hu­susunda acele etmemek ve eserlerin olgunluğa ermesini beklemek lazımdır. Aşağıdaki cümlelerden hangisi paragrafın hem başına hem sonuna getirilebilir?
A
Şiirde anlatılanlar mısralara dökülürken et­kileyici bir üslup kullanılmalıdır.
B
Yetenek olmadan güzel sözler üretmek çok zordur.
C
Şairin şiirden başka derdi olmamalıdır.
D
Şiir, şairin dünya görüşünü yansıtır.
E
Şiir kitabı sahibi olmak insanları şair yapmaz.
1 numaralı soru için açıklama 
"Şiir kitabı sahibi olmak insanları şair yapmaz." paragrafın başına ve sonuna getirilebilir.
Soru 2
(I) İnsanı, toplum içindeki yaşam ve deneyimlerinin üç boyutu ile kavrayan tiyatro sanatı, niteliği gereği, öteki sanat kollarından daha aktif, daha tesirli bir yapıya sahiptir. (II) En eski çağlardan beri toplum üzerindeki etkisini sıkı kurallara bağlı olmasıyla sürdürür. (III) Bu sanatın, hayatın gerçeklerine sıkı sıkıya bağlılığı ve tesirlerinin kesinliği de işte bu yüzdendir. (IV) Çünkü tiyatro, ferdin şahsında aileyi, ailenin şahsında toplumu, toplumun şahsında da bütün insanlığı hedef alır. (V) Bu bakımdan tiyatro, köklerini doğrudan doğruya hayatın, şu midemiz ve kalbimizle kıskıvrak bağlı bulunduğumuz hayatın gerçeklerini içine salmıştır. Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisi düşüncenin akışını bozmaktadır?
A
I
B
II
C
III
D
IV
E
V
2 numaralı soru için açıklama 
II. cümle akışı bozmaktadır.
Soru 3
(I) Bir yazarın sanat yaşamını iki ayrı aşamada incelemek gerek sanırım. (II) ilk dönem bütün duyguların alabildiğine başıboş ve özgür olduğu çocukluk ve ilk gençlik yıllarıdır. (İli) Gözlemleri ona yaşamın katı yüzünü gösterir. (IV) Bu yıllarda, duygusallığı, düşçülüğü ve içe dönüklüğüyle yaşıtlarından çok farklı bir yapıdadır yazar. (V) Henüz tam gelişmemiş sağlam bir kişiliğin denetiminde olmayan bu farklı yapı her şeyden kolayca etkilenir.Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisi anlatımın akışını bozmaktadır?
A
I
B
II
C
III
D
IV
E
V
3 numaralı soru için açıklama 
III. cümle akışı bozmaktadır.
Soru 4
(I) Ahmet Hamdi Tanpınar'ın şiirleri kitap haline getirildi. (II) Elime geçtiği günden beri bu kitabı sık sık karıştırıyorum. (III) Onun şiirlerini tekrar tekrar okuyup şiir anlayışı üzerinde düşünüyo­rum. (IV) Tanpınar'ın şairliği, eserleriyle bir bütün olarak değerlendirilince daha bir önem kazanıyor. (V) Böyle yapınca Haşim'den bu yana gelen şiir kuşakları içinde onun yeri daha iyi görülebili­yor. (VI) Şiirimizde bağlı olduğu şiir anlayışı ve kendisinden sonra gelen şairlere etkisi açıkça be­liriyor.Bu parça iki paragrafa bölünmek istense, ikin­ci paragrafın kaçıncı cümleyle başlaması uy­gun olur?
A
II
B
III
C
IV
D
V
E
VI
4 numaralı soru için açıklama 
IV. cümle ile başlamalıdır.
Soru 5
Bugün hâlâ tarihi, geçmişte yaşanan bir olaylar topluluğu olarak algılayanlar mevcut. Zekâ ve çaba gerektiren pek çok verimli alan varken ta­rihle ilgilenmek gerektiğine akıl erdiremeyenler var----O, insanoğluna doğru sonuçlara varma­ları için yön veren bir düşünce tarzıdır. Onların yalnızca kendi tecrübelerinden değil kendilerin­den öncekilerin tecrübelerinden yararlanmasını sağlayan bir bilim dalıdır.Yukarıdaki parçada boş bırakılan yere aşa­ğıdakilerden hangisinin getirilmesi uygun olur?
A
Oysa insanların geçmişten cesaret almaya, geçmişi tüm yönleriyle öğrenmeye ihtiyacı vardır.
B
Halbuki tarih, tozlu raflarda yerini alan bir olaylar topluluğu değildir.
C
Böylece o, geçmiş hakkında bilgiler vererek gelecekle ilgili doğru kararlar vermemizi sağlar.
D
Bununla birlikte tarih, diğer bilim dalların­dan çok daha fazla konuyla ilgilenir.
E
Nitekim geçmişte yaşayanların deneyimle­ri, insanların yaşamla ilgili tecrübe kazan­masına yardımcı olur.
5 numaralı soru için açıklama 
"Halbuki tarih, tozlu raflarda yerini alan bir olaylar topluluğu değildir." getirilmelidir.
Soru 6
(I) Şoförün öfkesi sayesinde Fatih'e çabucak gelmişlerdi. (II) Cadde üstünde biraz yürüyüp kocaman binaların arasına sıkışmış bir kulübenin önüne geldiler. (III) Parkın köşesinde arabadan indiler. (IV) Birkaç basamaktan oluşan merdiveni çıkıp içeri girdiler. (V) İçerdekiler sofraya oturmuş, onları bekliyorlardı.Parçanın anlamlı bir bütün oluşturması için aşağıdaki değişikliklerden hangisi yapılmalıdır
A
II. cümle V. cümleden sonra getirilmeli
B
II. cümle parçadan atılmalı
C
III. cümle IV. cümleden sonra getirilmeli
D
II. cümle ile III. cümle yer değiştirmeli
E
IV. cümle ile I. cümle yer değiştirmeli
6 numaralı soru için açıklama 
II. cümle ile III. cümle yer değiştirmelidir.
Soru 7
(I)Birçok çalışma, kaygının hafızayı zayıflatıp konsantrasyonu azaltabileceğini göstermiştir ancak yeni araştırmalar, kaygının performansı her zaman azaltmadığını ortaya koyuyor. (II) 2017 yılındaki bir araştırma, kaygının insanları daha iyi motive edebileceğini ortaya koydu: Araştırma sonucunda stresli bir durumu bir tehdit olarak değerlendiren kişilerin bu durumu enerjiye de çevirebileceği görülmüştür. (III) Örneğin; öğrenciler, sınavlarda kötü bir not alma kaygısından dolayı oturup daha sıkı ders çalışabilirler oysa birçok kişi enerjisini kaygısını bastırmaya ya da tamamen önlemeye çalışmak için kullanır. (IV) Aslında kaygı, hedeflerinize ulaşmak için size bir basamak bile olabilir; araştırmacılar, kişilerin kaygılarını kabul ettikleri zaman daha iyi performans gösterdiğini keşfetti. (V) Kişilerin, kaygılı hissetmesinin duygu süreçlerinin bir parçası olabileceğini kabul etmeleri, zaman ve enerjilerini hedeflerine ayırmalarına yardımcı olabilir ve kaygının performansı artırmasını sağlayabilir. Bu parçanın ana fikri numaralanmış cümlelerden hangisinde verilmiştir?
A
I
B
II
C
III
D
IV
E
V
7 numaralı soru için açıklama 
Parçanın ana fikri V. cümlede verilmiştir.
Soru 8
_________  Davranışları yönlendirmede duygu ile düşünce arasında işbirliği vardır. Duygular, hedeflere yönelik davranışlarımızın itici güç kaynağını oluşturur. Düşüncelerimiz ise hedefe ulaşmak için hangi davranışları sergileyeceğimiz konusunda bize yardımcı olur. Örneğin bizi tehdit eden bir dış uyarıcı karşısında önlem alabilmek için önce korkmamız gerekir. Korku duygusu bizi bir şeyler yapmaya sevk eder; kaçabiliriz, saklanabiliriz ya da bizi korkutana saldırabiliriz. Bunlardan hangisini seçeceğimiz konusunda düşüncelerimiz devreye girer.Bu parçanın başına getirilebilecek cümle aşağıdakilerden hangisidir?
A
Her davranış mutlaka bir hedefe yöneliktir.
B
Hedeflerimizi belirlemede düşünce kadar duygularımız da etkilidir.
C
Duygu-düşünce-davranış üçlüsü içinde en önemlisi duygulardır.
D
Davranışlarını duyguları ile yönlendiren kişi dış etkilere açıktır.
E
İnsanın duyguları, düşünceleri ve davranışları birbiriyle ilişkilidir.
8 numaralı soru için açıklama 
"İnsanın duyguları, düşünceleri ve davranışları birbiriyle ilişkilidir." getirilmelidir.
Soru 9
Her insan kendine ait özellikleriyle toplumsal hayatın bir köşesinde önemli bir yer tutar. (I) Hepimizin fiziği, kişiliği, zevkleri farklı farklı­dır. (II) İnsanlar, kendine has özellikleriyle birbi­rinden ayrılır. (III) Fakat çoğu insan meslek se­çerken kendisine has özellikleri göz ardı eder. (IV) İlgi ve yeteneklerinin bilincinde değildir.(V) İlgi ve yetenekler insanların kişilik gelişimin­de en önemli yapı taşlarıdır. (VI) İşte bu bilinç­sizliklerinden dolayı sevmedikleri bir meslekle uğraşmak zorunda kalabilirler.Yukarıda numaralanmış cümlelerden hangi­si düşüncenin akışını bozmaktadır?
A
I
B
II
C
III
D
V
E
VI
9 numaralı soru için açıklama 
V. numaralı cümle akışı bozmaktadır.
Soru 10
Şimdi ismini hatırlayamadığım bir şair de şiirinde söylüyordu şiir için; onun önemsediği, tahta bir kaşığa benzettiği şiirin sapını düz getirmekteydi marifet. Hikaye için de öyle değil mi durum? (I) Şiir zordur, tamam, peki hikaye çok mu kolay? (II) Ben hâlâ küçük insanları anlatmayı seviyorum. Çünkü onları çok iyi tanıyorum, çok iyi biliyorum. Bitmediler. (III) Ünlü bir yazar olmak, küçük insanlardan farklı bir konuma getirmiyor insanı. (IV) Bakış açısını, alçak gönüllü yaklaşımını da değiştirmiyor. Yakınlaşma, onları iyiden iyiye anlama, duygularına ve haklılıklarına ortak çıkma gücünüzü artırıyor. (V) Onların dünyaları renkli, onların dünyalarında hâlâ değişmeyen değerler var. Bu parça iki paragrafa ayrılmak istense ikinci paragraf numaralanmış cümlelerin hangisiyle başlar?
A
I
B
II
C
III
D
IV
E
V
10 numaralı soru için açıklama 
II. cümle akışı bozmaktadır.
Soru 11
(I) Dış dünyaya yönelik tutumumuz, geçmişimize, niteliklerimize, inançlarımıza ve kendimiz hakkında neler hissettiğimize bağlıdır. (II) Bencil bir tutumumuz varsa insanlara büyük bir olasılıkla şüpheyle bakarız. (III) Kişisel gelişimimizde ilerledikçe kişisel gelişim gösteren insanları yaşamımıza çekeriz. (IV) Cömert bir tutuma sahipsek güven duymaya daha yatkın oluruz. (V) Kendimize karşı dürüstsek ve insanlara adil davranırsak, onlara bizi her an aldatabilecek kişiler gözüyle bakmayız.Yukarıda numaralanmış cümlelerden hangisi anlatımın akışını bozmaktadır?
A
I
B
II
C
III
D
IV
E
V
11 numaralı soru için açıklama 
III. cümle akışı bozmaktadır.
Soru 12
_________ Bir kez tiyatronun konusu nesne değil ya­şamdır. Resim nesnenin gerçeğinden, tiyat­roysa yaşamın gerçeğinden yola çıkar. Sonra resmin, nesnenin gerçeğini bozduğu oranda tiyatro, yaşam gerçeğini bozmaz. Fakat tiyatro­nun da başka bir sorunu var: Tiyatroda seyirci duygulanmak istiyor, tıpkı resme bakanın resmi anlamak istemesi gibi.Bu parçanın başına düşüncenin akışına göre getirilebilecek cümle aşağıdakilerden hangi­si olabilir?
A
Tiyatro eserleri konusunu yaşamdan alır.
B
Resim her yönüyle tiyatroya benzer.
C
Resim için söylenecek her söz, tiyatro için söylenemez.
D
Tiyatro ve resmin birbirinden ayrılmaz yönleri vardır.
E
Resim ve tiyatro aynı kaynaktan beslenir.
12 numaralı soru için açıklama 
"Resim için söylenecek her söz, tiyatro için söylenemez" getirilmelidir.
Soru 13
İnsanlar, yaşadıkları müddetçe başlarına pek çok şey gelebilir. Bugün içinde bulunulan rahat ve huzur ortamı bozulabilir, başarı sağlık ve varlık kaybedilebilir. Bu bakımdan içinde bulu­nulan duruma güvenerek hareket etmemek ve şımarmamak gerekir. Yarın kötü bir duruma dü­şülebileceği akıldan uzak tutulmamalıdır. İyi du­rumunu yitirmiş kişilere bakıp ibret almalı, kısa­cası _______ .Düşüncenin akışına göre bu parçanın sonu­na aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A
İnsanların kalbini kırmamalı, onlara sevgiy­le yaklaşmalıyız.
B
Doğru insanlarla arkadaşlık kurmalıyız.
C
Ne oldum dememeli, ne olacağım demeliyiz.
D
Hayatın bizim için verilmiş bir armağan ol­duğunu bilmeliyiz.
E
Zamanımızı boş ve yararsız işlerle uğraşa­rak geçirmemeliyiz.
13 numaralı soru için açıklama 
"ne oldum dememeli, ne olacağım demeliyiz." getirilmelidir.
Soru 14
(I) Yeni bir kitabevi açılmış dediler; geçen gün, ben de uğradım, (II) Kitabevleri çoğalıyor ülkemizde; demek okuyanlar, kitap alanlar günden güne artıyor. (III) Yalnız Türkçe kitaplar satıldığını sanıyordum o kitabevinde. (IV) Baktım, Fransızca kitaplar da var. (V) Aralarında bu yıl ödül kazanmış kitapların da olduğu altı yedi kitap aldım.Numaralanmış cümlelerden hangisi konunun akışını bozmuştur?
A
I
B
II
C
III
D
IV
E
V
14 numaralı soru için açıklama 
II. cümle akışı bozmaktadır.
Soru 15
İlk dize sadece şiirin başlangıç dizesi değildir. Aynı zamanda şiirin bütün potansiyelini içinde barındıran en önemli dizesidir. Şiirin geçmiş ve geleceği bir potansiyel olarak ilk dizededir; bütün kodları, mantığı, yapısı, zamanı ve uzamı bu ilk dizede saklıdır. Bu ilk dize şiirin, tıpkı bir nehrin doğduğu yerin, nehrin tamamını ve nasıl akacağını belirlemesi gibi, var olma tarzını, işleyişini etkiler, akışı belirler. Bu bağlamda, ilk dize şiirin varlık nedeni olduğu kadar, onun nasıl olacağına hükmeden bağlayıcı ve zorlayıcı nedendir de. Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A
Benzetme
B
Koşul içeren cümle
C
Kişisel görüş içeren cümleler
D
Karşılaştırma
E
Tanımlama
15 numaralı soru için açıklama 
"Koşul içeren cümle" yoktur.
Soru 16
_____ İnsanın dili ve bilinci, onu diğer tüm canlılardan ayıran iki önemli özelliktir. Kısaca açıklamak gerekirse dil, sembolik işaretlerden oluşan bir düşünme ve iletişim aracıdır. Bilincin ne olduğu konusunda birbirinden farklı tanımlar vardır. Bu farklı tanımların çoğunun buluştuğu nokta, bilincin bir "farkına varma" süreci olduğu yolundadır.Bu parçanın başına getirilebilecek en uygun cümle aşağıdakilerden hangisidir?
A
Dil bilinci gelişmemiş insan çevresindeki olayları anlamlandıramaz.
B
Bilincin mi dili, dilin mi bilinci doğurduğu konusu çok tartışılmıştır.
C
Dil ve bilinç insanın varoluşunun, varlığının temel taşlarıdır.
D
Dil ve bilinç bir bütünün ayrılmaz parçaları gibidir.
E
Anlamlı biçimde konuşabilen tek canlı insandır.
16 numaralı soru için açıklama 
"Dil ve bilinç insanın varoluşunun, varlığının temel taşlarıdır." getirilmelidir.
Soru 17
Romanlarımı ve öykülerimi kaleme alırken an­laşılamamak gibi bir kaygım asla olmadı. Bu kı­sa bir süre sonra yayımlanacak olan ikinci ro­manım ve şu an çalışmakta olduğum ve hayli sarsıcı bir konusu olan üçüncü dosyam için de geçerli. Türk okuru, yazarı ve onun iç dünyası­nı çok iyi anlayabiliyor.Yukarıdaki paragrafta yazar hangi soruya cevap vermiştir?
A
Öykülerinizi yazarken okuyucuyu düşünür müsünüz?
B
Yapıtlarınızı oluştururken heyecan taşır mı­sınız?
C
Bize kendiniz hakkında bilgi verir misiniz?
D
Okuyucuların sizi anladığında sevinir misiniz?
E
Yapıtlarınızda anlaşılamamak gibi bir kor­kunuz oldu mu?
17 numaralı soru için açıklama 
"Yapıtlarınızda anlaşılamamak gibi bir kor­kunuz oldu mu?" sorusuna cevap verilmiştir.
Soru 18
(I) Yayla, Orta Anadolu dağlıklarının düzü demektir. (II) Yaylalarda temiz hava ve tükenmez güneş vardır. (III) Yayla için ağlar, bütün suları için için aktığı gibi. (IV) Yaylalara daha çok, şehrin bunaltıcı havasından kurtulmak isteyenler gelir. (V) Mizaç, Anadolu’nun yaylasında dik, soğuk sularında titiz, ılık sularında sinirli, sıcak sularında kıvraktır. Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisi düşüncenin akışını bozmaktadır?
A
I
B
III
C
II
D
IV
E
V
18 numaralı soru için açıklama 
IV. cümle akışı bozmaktadır.
Soru 19
(I) Kişiliğimiz iletişim içinde olduğumuz insanlarınkinden farklıdır. (II) Hepimiz dünyayı bir miktar farklı algılarız. (III) Aynı olayı gören iki kişiye ne gördüklerini sorarak bunu doğrulayabiliriz. (IV) Hepimizin baskın bir gereksinimi vardır. (V) İnsanların farklı kişiliklere sahip olduğu düşüncesi uzun yıllar önce Cari Jung tarafından ileri sürülmüştür. (VI) Bir insanın kişiliğini ve gereksinimini anlayamadıkça o insanla karşılıklı tatmin edici bir ilişki kurmanız mümkün değildir.Yukarıda numaralanmış cümlelerden hangisi anlatımın akışını bozmaktadır?
A
I
B
II
C
III
D
V
E
VI
19 numaralı soru için açıklama 
V. cümle akışı bozmaktadır.
Soru 20
Kesin konuşanlardan, konuşurken büyüklenen­lerden korktuğum kadar hiç kimseden kork­mam ben. Doğrularına tapınır gibi bağlıdır onlar. Yanılabilecekleri akıllarının ucundan bile geç­mez. Böylelerine hadi kabul ettirin bakalım ku­surlarını; yanılabileceklerini düşündürün! Öze­leştirinin faziletini anlatın anlatabilirseniz, _________ .Düşüncenin akışına göre, bu parçanın sonu­na aşağıdakilerden hangisi getirilemez?
A
Siz anlattıkça kendi doğruları bir kat daha yer edecek içlerinde
B
Sonuçta bütün emeğinizin boşa gittiğini göreceksiniz
C
İçlerinde bir şeylerin değiştiğini hissedecek­siniz bir zaman sonra
D
Bunu başaramayacağınızı er geç anlayacak­sınız
E
Size hiçbir zaman katılmadıklarını söyleye­cekler
20 numaralı soru için açıklama 
"İçlerinde bir şeylerin değiştiğini hissedecek­siniz bir zaman sonra" getirilemez.
Sınavı tamamlamak için butona tıklayınız, yanlışlarınız gösterilecektir. Sonuçları al.
20 tamamladınız.

TYT AYT DENEME SINAVLARI

TYT-AYT-YKS KONULARI PDF

Bunları da incele!

ETİKETLER: ,
Yorumlar

1 × two =

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.