denemecevaplarözdebirtöderyks 2023dgs 2023ales
DOLAR
32,3109
EURO
35,0805
ALTIN
2.279,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

2024 TYT Türkçe Noktalama İşaretleri Test Çöz-1

2024 TYT Türkçe Noktalama İşaretleri Test Çöz-1
15.06.2021
1.767
A+
A-

2024 TYT Türkçe Noktalama İşaretleri Test Çöz-1. Noktalama İşaretleri Test TYT, Noktalama İşaretleri Test TYT Çıkmış Sorular, Noktalama İşaretleri Test Çöz, TYT Noktalama İşaretleri Test PDF. Türkçe Noktalama İşaretleri testi

TYT Türkçe Noktalama İşaretleri Test Çöz

ÖSYM sınav formatına uygun olarak uzman ekibimiz tarafından hazırlanan 2024 TYT Türkçe Noktalama İşaretleri Testi Çöz deneme sınavı toplam 20 sorudan oluşmaktadır. Sınav için tahmini süre 20 dakikadır. TYT Noktalama İşaretleri Deneme Sınavı sonunda doğru ve yanlışlarınız görebilir, başarınızı ölçebilirsiniz.

TYT KAÇ NET KAÇ PUAN

Konu ve KategoriSoru SayısıSüre
TYT Türkçe Test Çöz20 soru20 dakika
Tüm TYT Türkçe Testleri ÇözOnline Test Çöz SayfasıTYT Deneme PDF

TYT Türkçe Noktalama İşaretleri Test Çöz - 1

Tebrikler - TYT Türkçe Noktalama İşaretleri Test Çöz - 1 adlı sınavı başarıyla tamamladınız.Sizin aldığınız skor %%SCORE%% en yüksek skor %%TOTAL%%.Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%
Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Soru 1
Balıkçı ( ) orfinozu ( ) şimdiye dek tuttuklarına hiç benzemeyen bu balığı ( ) heyecanla ( ) özlemle beklemiş ( ) emeğinin karşılığını sonunda alabilmişti ( )  Bu parçada boş bırakılan yerlere aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri sırasıyla getirilmelidir?
A
(;) (,) (,) (;) (;) (.)
B
(;) (-) (-) (,) (;) (...)
C
(-) (,) (-) (,) (;) (.)
D
(,) (-) (-) (;) (,) (.)
E
(,) (-) (-) (,) (;) (.)
1 numaralı soru için açıklama 
(,) (-) (-) (,) (;) (.) şeklinde olmalıdır.
Soru 2
Giderek sevgisizleşen çevremize, duyguların “fast food” mutfağından çıkışına bakıyorum ( ) Her konuda acelemiz var. Öylesine acelemiz var ki yaşamaya zaman kalmıyor. Gülüşlerimiz de beklentilerimiz de bir örnek ( ) İnsan olmaya ( ) “Her şey bir insanı sevmekle başlar ( )” sözünü anımsamaya ayıracak bir saniyemiz bile yok. Ya da Gülten Akın’ın dediği gibi “Ah kimselerin vakti yok, durup ince şeyleri anlamaya ( )” Bu parçada ayraçlarla ( ) belirtilen yerlere aşağıdakilerin hangisinde verilen noktalama işaretleri sırasıyla getirilmelidir?
A
(.) (…) (:) (,) (…)
B
(.) (…) (,) (,) (!)
C
(.) (.) (,) (.) (!)
D
(…) (.) (;) (,) (.)
E
(…) (.) (;) (.) (.)
2 numaralı soru için açıklama 
(.) (.) (,) (.) (!) noktalama işaretleri getirilmelidir.
Soru 3
Artık var olmayan şeyleri büyük bir özlemle kim bilir kaç kez anmışızdır ( ) Kimi zaman, yalnızca geçmişte kalan şeylerin değerini anlayabiliyormuşuz gibi geliyor bana ( ) Kültürümüzün ayrılmaz öğeleri gün geçtikçe yok olmaya yüz tutuyor ( ) tarihsel yapılar, müziğimiz, bize özgü yemekler ( ) Eskiden bilinen birçok olağanüstü yiyecek de unutuluyor artık ( ) hem de bir daha hiç yenmemek, tadılmamak üzere.Bu parçada ayraçlarla ( ) gösterilen yerlere aşağıdakilerin hangisinde verilen noktalama işaretleri sırasıyla getirilmelidir?
A
(…) (!) (:) (;) (,)
B
(…) (,) (,) (…) (!)
C
(.) (…) (;) (:) (,)
D
(.) (.) (:) (…) (;)
E
(!) (.) (;) (.) (;)
3 numaralı soru için açıklama 
(.) (.) (:) (…) (;) şeklinde getirilmelidir.
Soru 4
“Bu konuyu başka bir açıdan alalım (I) Örneğin (II) son on beş yirmi yılın bazı sorunlarını hatırlayalım (III) İlköğretim seferberliği, çok partili hayata geçiş, tarımın makineleşmesi gibi.” Parçada numaralandırılmış yerlere, sırasıyla, getirilebilecek en uygun noktalama işaretleri aşağıdakilerden hangisidir?
A
(:) (,) (.)
B
(;) (,) (:)
C
(.) (,) (:)
D
(,) (:) (.)
E
(.) (:) (;)
4 numaralı soru için açıklama 
Sırasıyla (.) (,) (:) getirilmelidir.
Soru 5
Aşağıdakilerden hangisinin sonuna bitmemişlik nedeniyle üç nokta (…) konması uygun olur?
A
Birkaç yüz kitap imzalayınca sayı binleri bu­luyor gibi gelir insana
B
Hep yakınır dururuz, kitap gereği gibi satılmıyor, okunmuyor diye
C
Gelenlere kitap imzalarken böyle düşünceler geçiyor içimden
D
Sadece öğrenciler değildi gelenler, öğretmen­ler, memurlar, yaşlılar
E
Ünlü yazarlarımızın kitaplarıydı burada sergile­nenler
5 numaralı soru için açıklama 
"Sadece öğrenciler değildi gelenler, öğretmen­ler, memurlar, yaşlılar" cümlesine (...) getirilmelidir. Tamamlanmamış cümlelerin sonuna üç nokta konur.
Soru 6
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde parantezle ( ) belirtilen yere iki nokta (:) konmalıdır?
A
Bütün yemekler güzeldi ( ) hele imambayıldı...
B
Bir şiirde iki temel özellik vardır ( ) kurgu ve imge
C
Ali ( ) beni, ailemi Marmaris'e davet etti
D
Soruların hepsini çöz ( ) ama sakın acele etme!
E
Çalış, çabala ( ) kimseyi kırma, üzme.
6 numaralı soru için açıklama 
Kendisiyle ilgili açıklama verilecek cümlenin sonuna konur: ... Cevap B şıkkıdır.
Soru 7
Milli edebiyat akımının temsilcilerinden bir kısmını sıralayalım ( ) Ömer Seyfettin, Halide Edip Adıvar, Ziya Gökalp, Mehmet Emin Yurdakul.Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yere aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi getirilmelidir?
A
(.)
B
(:)
C
(;)
D
(…)
E
(,)
7 numaralı soru için açıklama 
İki nokta getirilmelidir.
Soru 8
Anadolu’da hangi büyücek kasabaya (I) adım atsanız tuluat tiyatrolarından birine rast gelirsiniz. Hiç değilse çarşı duvarlarında kafilenin yakın zamanda buraya konup göçtüğünü gösteren (II) solmuş ve yırtık bir ilana tesadüf edersiniz. Oyunlar kasabanın tiyatrosunda (III) köy meydanında yahut en büyük kahvede sergilenir. Ahali için arkalıksız kahve iskemleleri (IV) üç beş masa; oyuncular için yerden birkaç karış yüksek bir sedir (V) delik deşik iki boyalı perde yeter de artar bile.Bu parçada numaralanmış yerlerden hangisine virgül getirilemez?
A
I
B
II
C
III
D
IV
E
V
8 numaralı soru için açıklama 
I. parantez içine nokta getirilemez.
Soru 9
Eğer o şiirler, o romanlar, o öyküler, o tiyatro yapıtları olmasaydı, söylemek bile fazla, duygularımız daha az bilinecek, bilgilerimiz daha az olacaktı. Çünkü edebiyat, daha iyi duymamızı, daha iyi düşünmemizi sağlar. Daha doğru, daha insanca yaşamamıza yardımcı olur. Bu parçada, virgülün işlevleriyle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisine uygun bir örnek yoktur?
A
Ara sözleri ayırma
B
Sıralı cümleleri birbirinden ayırma.
C
Art arda sıralanan eş görevli sözcük kümelerini ayırma
D
Özel olarak vurgulanması gereken bir ögeyi belirtme
E
Tırnak içinde verilmeyen aktarma cümlelerini belirtme
9 numaralı soru için açıklama 
Tırnak içinde verilmeyen aktarma cümlelerini belirtme ile ilgili örnek verilmemiştir.
Soru 10
Bütün yazarların kendine sorduğu, bilinen , (I) kalıplaşmış bir sorudur bu : (II) Niçin yazıyoruz ? (III) Bu soruya verilmiş benim bildiğim en güzel yanıt , (IV) bir öykücümüzün o çok iyi bildiğimiz cümlesidir: “Yazmasam deli olacaktım!” Ben de yazmaktan neden haz aldığımı düşündüm elbette ve cevabını Baudelaire’de buldum. Diyor ki ; (V) “Şair istediği anda kendisi ve bir başkası olabilmek için müthiş bir ayrıcalığa sahip olan kişidir.” Benim için de yazmak, kendim ve başkaları olabilme ayrıcalığıdır.Bu parçadaki numaralanmış noktalama işaretlerinden hangisi yanlış kullanılmıştır?
A
I
B
II
C
III
D
IV
E
V
10 numaralı soru için açıklama 
I'de virgül (,) sıfatları (eş görevli sözcük) ayırmak için kullanılmış. II'de iki nokta (:) açıklama-örnek için konmuş. III'te soru işareti (?) soru cümlesinden sonra kullanılmış. IV'te virgül (,) özneden önce kullanılmış. V'te kullanılması gereken noktalama işareti noktalı virgül (;) değil, iki nokta (:) olmalıydı. İki nokta, konuşma bölümünden önceki ifadenin sonuna konur.
Soru 11
Ödüller konusunda şöyle yanlış bir kanı vardır (I) Kazanan yapıtın, o yarışmaya katılan tüm yapıtların en iyisi olduğu düşünülür (II) Oysa seçici kurullar, birikim ve beğenileri birbirinden farklı kişilerden oluşur (III) Bu nedenle ödül ya da ödüller, bir uzlaşma sonucu verilir (IV) Yüzlerce yapıtın katıldığı yarışmalarda bundan doğal bir şey olamaz (V) Yukarıdaki parçada numaralanmış yerlerden hangisine, ötekilerden farklı bir noktalama işareti koymak gerekir?
A
I
B
II
C
III
D
IV
E
V
11 numaralı soru için açıklama 
Farklı bir noktalama işareti, I. numaralı yere getirilmelidir. Bundan önceki cümle bir yanlış kanının açıklanacağını bildirdiği için oraya iki nokta (:) getirilmelidir. Diğer numaralı yerlere cümleler tamamlanmış haber cümleleri olduğu için nokta (.) getirilmelidir
Soru 12
Yarışmada Cahit Sıtkı’nın “Otuz Beş Yaş” şiiri bi­rinci, Attila İlhan’ın “Cebbaroğlu Mehmet”i ikinci, Fazıl Hüsnü’nün “Çakır’ın Destanı” adlı kitabın­dan bir parça da üçüncü oldu.Bu cümledeki virgüller (,) virgülün kullanımı aşağıdaki kurallardan hangisine bir örnek ola­bilir?
A
Arasöz ve ara cümlelerin başında ve sonunda kullanılır.
B
Eş görevli sözcükleri, sözcük öbeklerini ve sıralı cümleleri ayırmada kullanılır.
C
Tırnak içine alınmamış aktarma cümlelerin so­nunda, tırnak imi yerine kullanılır.
D
Özne ve yüklem arasına başka öğeler gir­mişse, özneden sonra konur.
E
Cümlede, vurgulu bir biçimde belirtilmesi gereken öğelerden sonra konur.
12 numaralı soru için açıklama 
Eş görevli sözcükleri, sözcük öbeklerini ve sıralı cümleleri ayırmaya örnektir.
Soru 13
Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna üç nokta (...) konması uygundur?
A
Buralar o kadar güzel ki insanın ayrılası gelmiyor
B
Yıllardır kullanılmayan bu bahçe pek bakımsızdı
C
Köylüler bu kışın çetin geçeceğini söylüyor
D
Mağazanın önünde birkaç kişi durmuş, yeni cihazı inceliyordu
E
Önümüzde sıra sıra dağlar var ve masmavi büyüsüyle Akdeniz
13 numaralı soru için açıklama 
Tamamlanmamış cümlelerin sonuna (...) getirilir.
Soru 14
Şairler hakkındaki hükümlerin isabet derecesi de tartışma konusu olabilir (I) Aslında (II) bir antolojiyi ayakta tutan iki unsur vardır (III) iyi seçilmiş (IV) şairin sanatını ve kişiliğini belirten örnekler (V) sanatçının genel karakterini öz halinde veriş.Yukarıdaki parçada numaralanmış yerlerden hangi İkisine iki nokta (:) ve noktalı virgül (;) getirilmelidir?
A
II. ve IV.
B
I. ve III.
C
IV. ve V.
D
I. ve II.
E
III. ve V.
14 numaralı soru için açıklama 
III. ve V. parantezlere getirilmelidir.
Soru 15
Yeni aldığı ve çok sevdiği ayakkabısının bir teki futbol oynarken yırtılan çocuk ( ) ayakkabıcıya ( ) yeni ayakkabı bakmaya gitti. Ayakkabının üzerindeki fiyatı okudu. Bir an üzüldüğünü belli ederek vitrinden uzaklaştı. Durumu gören ayakkabıcı: — Baktığın model sana çok yakışır ( ) denemek ister misin? Çocuk başını sallayıp: — Üzerindeki fiyata göre almam mümkün değil ki ( ) Zaten bir tekini alacağım. Dükkân sahibi: — Amma yaptın ha ( ) Bu parçada parantezle ( ) belirtilen yerlere, aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi sırasıyla getirilmelidir?
A
(;) (,) (,) (...) (!)
B
(,) (;) (;) (...) (.)
C
(;) (,) (;) (.) (!..)
D
(;) (,) (,) (!) (!..)
E
(,) (;) (,) (!) (.)
15 numaralı soru için açıklama 
Sırasıyla (;) (,) (,) (!) (!..) gelmelidir.
Soru 16
Necip Fazıl ( ) şair oluşunun öyküsünü şöyle anlatıyor: “Şairliğim on iki yaşımda başladı. Annem hastanedeydi. Ziyaretine gitmiştim. Beyaz yatak örtüsünde, siyah kaplı, küçük ve eski bir defter ( ) Bitişikte yatan veremli hasta kızın şiirleri varmış defterde. Bunu söyleyen annem, bir an gözlerimin içini tarayarak ‘Senin, şair olmanı ne kadar isterdim!’ dedi. Annemin dileği bana, içimde besleyip de on iki yaşıma kadar farkında olmadığım bir şey gibi göründü. Gözlerim hastane odasının penceresinde ( ) savrulan kar ve uluyan rüzgâra karşı uzun uzun düşünerek içimden şöyle bir karara vardım ( ) ‘Şair olacağım, hem de büyük bir şair ( )’ Ve oldum.” Bu parçada ayraçlarla ( ) belirtilen yerlere aşağıdakilerin hangisinde verilen noktalama işaretleri sırasıyla getirilmelidir?
A
(,) (.) (;) (;) (.)
B
(;) (.) (;) (:) (.)
C
(,) (…) (;) (,) (.)
D
(;) (…) (;) (:) (!)
E
(,) (…) (,) (:) (!)
16 numaralı soru için açıklama 
Sırasıyla (,) (…) (,) (:) (!) getirilmelidir.
Soru 17
Bir anlatım biçimi olarak günlükte, gezi (I) deneme (II) eleştiri ve röportaj gibi öğretici (III) roman (IV) öykü (V) şiir gibi yaratıcı türlerden yararlanılır. Bu cümledeki numaralanmış yerlerden hangisine ötekilerden farklı bir noktalama işareti konmalıdır?
A
I
B
II
C
III
D
IV
E
V
17 numaralı soru için açıklama 
Farklı bir noktalama işaretinin getirileceği yer soruluyor. Seçeneklere baktığımızda, I, II, IV ve V numaralı yerlere virgül (,), III numaralı yere noktalı virgül (;) getirilmelidir.
Soru 18
“Bu konuyu başka bir açıdan alalım (I) Örneğin (II) son on beş yirmi yılın bazı sorunlarını hatır­layalım (III) İlköğretim seferberliği, çok partili ha­yata giriş, tarımın makineleşmesi gibi.”Parçada numaralandırılmış olan yerlere, sırasıyla, getirilebilecek en uygun noktalama işaretleri aşağıdakilerden hangileridir?
A
(.)(,)(:)
B
(.)(:)(.)
C
(:)(,) (.)
D
(;)(,)(:)
E
(.)(:)(;)
18 numaralı soru için açıklama 
Sırasıyla (.)(,)(:) getirilmelidir.
Soru 19
Karagöl yöresi için ikinci sefere koyuluyoruz. Gene olmadı, bu kez sis bastı (I) Ama ne sis (II) Ona rağmen ilerlerken ötede bir çobanın koyunlarını telaşlıca bize doğru güttüğünü görüyoruz (III) Yanımızdan geçerken şöyle uyarıyor (IV) "Sis basacak, yolunuzu kaybedebilirsiniz (V)" Bu parçada numaralanmış yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi getirilmelidir?
A
(:) (,) (...) (,) (.)
B
(.) (!) (.) (:) (.)
C
(.) (!) (.) (;) (.)
D
(;) (.) (,) (,) (...)
E
(;) (.) (:) (,) (!)
19 numaralı soru için açıklama 
Sırasıyla (.) (!) (.) (:) (.) getirilmelidir.
Soru 20
Annesi şaşırarak şöyle dedi ( ) “Ne var ( ) neyi düşünüyorsun?” Şen şakrak kızının yüzündeki durgunluğa bir anlam verememişti ( ) “Bez bebeğimi, dedemin aldığı bisikleti, kırmızı uçurtmamı, parlak ayakkabılarımı ( ) Aslında ne kadar güzelmiş benim çocukluğum() değil mi anne?”Bu parçada parantezle ( ) belirtilen yerlere, aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi sırasıyla getirilmelidir?
A
(!) (,) (:) (.) (,)
B
(:) (,) (.) (...) (,)
C
(!) (;) (...) (.) (;)
D
(:) (;) (.) (...) (,)
E
(,) (?) (:) (.) (!)
20 numaralı soru için açıklama 
Sırasıyla (:) (,) (.) (...) (,) getirilmelidir.
Sınavı tamamlamak için butona tıklayınız, yanlışlarınız gösterilecektir. Sonuçları al.
20 tamamladınız.

TYT AYT DENEME SINAVLARI

TYT-AYT-YKS KONULARI PDF

Bunları da incele!

ETİKETLER: ,
Yorumlar

nineteen − 9 =

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.