Bu yazımızda TYT, KPSS, DGS ve ALES sınavları için ondalık sayılar konu anlatımı, ondalık sayı formülleri ve özellikleri anlatılacaktır. Ondalık sayılar ders notu pdf indir.
Ondalık Sayılar Konu Anlatımı dersinin içeriği; Ondalık sayılar, ondalık kesirler, ondalık sayılarda dört işlem, ondalık sayılarda sıralama, devirli ondalık sayılar.
Notlar Hanifi Hoca‘ nın video ders notlarından kendisinin izni ile alınmıştır.
Ondalık Sayılar: Paydası 10 sayısının pozitif tamsayı kuvvetleri şeklinde yazılabilen rasyonel sayılara ondalık kesirler (ondalık sayılar) denir.
Rasyonel sayıları, ondalık sayılara çevirmek için bölme yöntemi kullanılabilir. Ya da payda 10 ve 10′ un kuvvetleri cinsinden yazılırsa kolay yoldan ondalık kesre çevrilebilir.
Ondalık Sayılarda Toplama-Çıkarma: Ondalık sayılarda toplama veya çıkarma yapılırken virgüller aynı hizaya gelecek şekilde işlem yapılır.
Ondalık Sayılarda Çarpma: Ondalık sayılarda çarpma yapılırken virgül yokmuş gibi işlem yapılır.
Çarpma işlemi sonunda virgüllerin sağındaki ifadelerin sayısı kadar virgül konur. Ya da ondalık kesri rasyonel kesre çevirdikten sonra da çarpma yapılabilir.
Ondalık Sayılarda Bölme: Ondalık sayılarda bölme yapılırken virgül yokmuş gibi işlem yapılır. Pay ve Paydalarda virgüller alt alta konulur ve kalan boşluklara sıfır konur.
Rasyonel sayılarda bölme işlemi sonucunda devirli sayılar oluşabilir. Devirli sayılar belirli bir kurala göre tekrar eder. Devirli ondalık sayıları rasyonel sayılara çevirmek için aşağıdaki formül kullanılır.