denemecevaplarözdebirtöderyks 2023dgs 2023ales
DOLAR
32,3565
EURO
34,4292
ALTIN
2.435,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Ondalık Sayılar Konu Anlatımı ve Formülleri – TYT KPSS DGS ALES

Ondalık Sayılar Konu Anlatımı ve Formülleri – TYT KPSS DGS ALES

Bu yazımızda TYT, KPSS, DGS ve ALES sınavları için ondalık sayılar konu anlatımı, ondalık sayı formülleri ve özellikleri anlatılacaktır. Ondalık sayılar ders notu pdf indir.

Ondalık Sayılar Konu Anlatımı

Ondalık Sayılar Konu Anlatımı dersinin içeriği; Ondalık sayılar, ondalık kesirler, ondalık sayılarda dört işlem, ondalık sayılarda sıralama, devirli ondalık sayılar.

Notlar Hanifi Hoca‘ nın video ders notlarından kendisinin izni ile alınmıştır.

Ondalık Sayılar

Ondalık Sayılar: Paydası 10 sayısının pozitif tamsayı kuvvetleri şeklinde yazılabilen rasyonel sayılara ondalık kesirler (ondalık sayılar) denir.

Rasyonel sayıları, ondalık sayılara çevirmek için bölme yöntemi kullanılabilir. Ya da payda 10 ve 10′ un kuvvetleri cinsinden yazılırsa kolay yoldan ondalık kesre çevrilebilir.

  • Örnekler:
  • 7/10=0,7
  • 1/2=5/10=0,5
  • 12/30=4/10=0,4
  • 13/25=52/100=0,52

Ondalık Sayılarda Dört İşlem

Ondalık Sayılarda Toplama-Çıkarma: Ondalık sayılarda toplama veya çıkarma yapılırken virgüller aynı hizaya gelecek şekilde işlem yapılır.

Ondalık Sayılar Konu Anlatımı
Ondalık Sayılar Konu Anlatımı

Ondalık Sayılarda Çarpma: Ondalık sayılarda çarpma yapılırken virgül yokmuş gibi işlem yapılır.
Çarpma işlemi sonunda virgüllerin sağındaki ifadelerin sayısı kadar virgül konur. Ya da ondalık kesri rasyonel kesre çevirdikten sonra da çarpma yapılabilir.

  • Örnekler:
  • (0,2).(0,5)=0,10=0,1 (Virgül yokmuş gibi çarparsak 10 olur. Her bir sayıda virgülün sağ tarafında birer tane sayı olduğu için virgül iki adet sola kayar. Bu durumda 0,10 olur.)
  • (0,8).(2,25)=8.225 = 1800 (Sonra virgülü 3 sayı sola kaydır) = 1,8

Ondalık Sayılarda Bölme: Ondalık sayılarda bölme yapılırken virgül yokmuş gibi işlem yapılır. Pay ve Paydalarda virgüller alt alta konulur ve kalan boşluklara sıfır konur.

Ondalık Sayılar Konu Anlatımı
Ondalık Sayılar Konu Anlatımı

Devirli Ondalık Sayılar

Rasyonel sayılarda bölme işlemi sonucunda devirli sayılar oluşabilir. Devirli sayılar belirli bir kurala göre tekrar eder. Devirli ondalık sayıları rasyonel sayılara çevirmek için aşağıdaki formül kullanılır.

Ondalık Sayılar Konu Anlatımı
Ondalık Sayılar Konu Anlatımı
ondalik4 Ondalık Sayılar Konu Anlatımı ve Formülleri – TYT KPSS DGS ALES

Bunlar da ilginizi çekebilir