denemecevaplarözdebirtöderyks 2023dgs 2023ales
DOLAR
18,8260
EURO
20,2151
ALTIN
1.137,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
6°C
İstanbul
6°C
Çok Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
6°C
Cumartesi Çok Bulutlu
7°C
Pazar Çok Bulutlu
7°C
Pazartesi Çok Bulutlu
8°C

MEB Uzman Öğretmenlik Örnek Sorular Çöz PDF indir 2022

MEB Uzman Öğretmenlik Örnek Sorular Çöz PDF indir 2022

MEB Uzman Öğretmenlik Örnek Sorular PDF indir 2022. Uzman Öğretmenlik Örnek Sorular Çöz. Milli Eğitim Bakanlığı Uzman Öğretmenlik Örnek sorular yayımlandı. MEB 2022 Uzman Öğretmenlik örnek soru kitapçığı PDF indir. ÖĞRETMENLİK KARİYER BASAMAKLARI YAZILI SINAVI UZMAN ÖĞRETMENLİK ÖRNEK KİTAPÇIĞI

MEB Uzman Öğretmenlik Örnek Sorular Çöz

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MEB taragından19 Kasım 2022 tarihinde yapılacak olan Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı’na girecek öğretmenlerin sorumlu oldukları eğitim modüllerine göre hazırlanan örnek sorular, uzman öğretmenlik için ayrı ayrı paylaşıldı. MEB Uzman Öğretmenlik Örnek Sorular Çöz PDF indir 2022

  • Uzman Öğretmenlik Sınavı 1. Örnek Soru Kitapçığı’na ulaşmak için tıklayınız.
  • Başöğretmenlik Sınavı 1. Örnek Soru Kitapçığı’na ulaşmak için tıklayınız.
  • Uzman Öğretmenlik Sınavı 2. Örnek Soru Kitapçığı’na ulaşmak için tıklayınız.
  • Başöğretmenlik Sınavı 2. Örnek Soru Kitapçığı’na ulaşmak için tıklayınız.

SORU-1: Yapılan bilimsel araştırmalara göre öğretmenlerin derslere zamanında girmesinin, dış görünüşlerine özen göstermesinin ve birbiriyle olumlu ilişkiler geliştirmesinin öğrencilerin okul kurallarına uymasına, okula karşı olumlu tutum geliştirmesine katkıda bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Bu parçada sözü edilen durum aşağıdaki program türlerinden hangisinin kapsamındadır?
A) Resmî
B) Ekstra
C) Örtük
D) İhmal edilen
E) Desteklenen

SORU 2: İnsan davranışlarını genel olarak üç gruba ayırmak mümkündür: Doğuştan gelen davranışlar, geçici davranışlar ve öğrenme ürünü olan davranışlar.
Aşağıdakilerden hangisi öğrenme ürünü olan bir davranıştır?
A) Rüzgârlı havada bir çocuğun gözlerinin yaşarması
B) Ayağına diken batan birinin irkilmesi
C) Sıcak tencereye dokunan çocuğun elini hemen çekmesi
D) Koşu yapan sporcunun terlemesi
E) Ders zili çaldığında öğrencilerin sınıfa yönelmesi

SORU 3: Millî Eğitim Bakanlığının başlattığı proje ile köy okulları, köy yaşam merkezlerine dönüştürülüyor. Bu sayede sadece okul binası olarak kullanılan köy okulları; hem öğrencilerin hem yetişkinlerin yıl boyunca faydalanabilecekleri, çeşitli kurslara katılabilecekleri, atölyelerden ve kütüphanelerden yararlanabilecekleri merkezler hâline getiriliyor.
Öğrenciler derslerde öğrendiklerini bu yaşam merkezlerindeki ortamlarda uygulama fırsatı bulabilecek, yaşam merkezinden faydalanan yetişkinlerle deneyimlerini paylaşabilecekler. Böylece daha kalıcı ve etkili öğrenmeler sağlanmış olacak.

Bu parçada aşağıdaki öğretim ilkelerinden hangisine yönelik özellikler vurgulanmaktadır?
A) Bilinenden bilinmeyene
B) Somuttan soyuta
C) Ekonomiklik
D) Yaparak yaşayarak öğrenme
E) Güncellik

SORU 4: Öğrencilerin bir konudaki başarı düzeyini belirlemek isteyen bir öğretmen, aşağıdaki testlerden hangisini kullanırsa öznel bir puanlama yapma olasılığı daha yüksektir?
A) Uzun yanıtlı
B) Çoktan seçmeli
C) Doğru/Yanlış
D) Eşleştirme
E) Kısa yanıtlı

SORU 5: . Bazı özellikler doğrudan gözlenemez ve bu sebeple göstergesi olduğu kabul edilen davranışlar aracılığıyla dolaylı olarak ölçülebilir. Bazı özellikler ise herhangi bir göstergeye gerek kalmadan doğrudan ölçülebilir.
Buna göre, aşağıdakilerden hangisi doğrudan ölçülebilen bir özelliktir?
A) Bilimsel araştırmaya karşı tutum
B) Yazılı sınavlara yönelik kaygı
C) Matematiksel akıl yürütme becerisi
D) Lise öğrencilerinin öz yeterlik algıları
E) Bir okuldaki öğretmen sayısı

SORU 6: Aşağıdakilerden hangisi rehberliğin ilkelerine uygun değildir?
A) Öğrenci ile yakından ilgili olan herkesin iş birliği içinde çalışması gerekir.
B) Her okul için tek tip, değişmeyen rehberlik uygulamaları benimsenmelidir.
C) Öğrencilerin kendi kişiliklerini daha iyi anlamaları ve kendi kendilerine yeter bir duruma gelmelerini sağlamak esastır.
D) Rehberlik hizmetlerinde gizlilik esastır.
E) İnsan hak ve sorumluluklarıyla ilgili demokratik ve insancıl bir anlayış temele alınmalıdır.

SORU 7: Millî Eğitim Bakanlığı, ihtiyaç duyulan bölgelerde öğrencilere taşımalı eğitim imkânı sunmakta ve öğrencilerin yurt, pansiyon, yiyecek, giyecek gibi ihtiyaçlarını temin etmektedir.
Millî Eğitim Bakanlığının öğrencilere sağladığı bu imkânlar/hizmetler öğrenci kişilik hizmetlerinden hangisinin kapsamında yer alır?

A) Özel Eğitim ve Özel Yetiştirme Hizmetleri
B) Sosyal – Kültürel Hizmetler
C) Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri
D) Sağlık Hizmetleri
E) Sosyal Yardım Hizmetleri

SORU 8: Bir rehber öğretmen, rehberlik hizmetlerini verdiği odasındaki duvar panosuna okuldaki özel
gereksinimli öğrencilerin bilgilerinin olduğu listeyi asmıştır.
Buna göre, rehber öğretmen hangi etik kuralı ihlal etmiştir?

A) Dürüstlük
B) Toplumsal sorumluluk
C) Gizli bilgilerin muhafaza edilmesi
D) Profesyonel kimlik
E) Yetkinlik sınırları

SORU 9: Aşağıdakilerden hangisi yayın etiği açısından kabul edilebilir bir durumu ifade etmektedir?
A) Araştırma raporunda destek alınan kurumun adının belirtilmesi
B) Yayımlanmamış, başka birine ait araştırmanın kendine mal edilmesi
C) Başkasına ait eserlerin atıf yapılmadan kullanılması
D) Aynı makalenin farklı yerlerde yayımlanması
E) Araştırmanın sonuçlarına, yapılan araştırmadan elde edilmeyen verilerin eklenmesi

SORU 10: Bağımsız değişken, araştırmada etkisinin olup olmadığı araştırılan değişkendir. Bağımlı değişken ise üzerinde bağımsız değişkenin etkisinin incelendiği değişkendir.
Bir araştırmacı, öğretmenlerin haftalık ders saatlerinin, çalışma motivasyonları üzerindeki etkisini incelemiştir. Bunun için farklı okullardaki çeşitli branşlardan öğretmenlere ulaşmıştır.
Bu açıklamaya göre, sözü edilen araştırmanın bağımlı değişkeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Öğretmenlerin haftalık ders saatleri
B) Öğretmenlerin çalışma motivasyonları
C) Öğretmenlerin branşları
D) Öğretmenlerin kıdemi
E) Öğretmenlerin görev yaptığı okul türü

SORU 11: Eğitim uygulamalarında kapsayıcı olmayı hedefleyen bir öğretmen, sözel iletişiminde aşağıdaki davranışlarından hangisini sergiler?
A) Akranlarından herhangi bir bakımdan farklılaşan öğrencisine “yaramaz, problemli” gibi etiketlerle hitap eder.
B) Sınıfındaki öğrencileri normal gelişim gösteren ve diğerleri şeklinde ayırarak yönergelerini verir.
C) Öğrenme güçlüğü olan bir öğrenciden bahsederken “Şu tembel çocuk var ya hani…” diye anlatır.
D) Tüm öğrencilerin öğretmeni olduğunu düşünerek her bir öğrencisine onların isimleri ile hitap eder.
E) Öğrencilerini anne babalarının mesleklerine göre kategorize eder ve bir öğrencisinden bahsederken “Babası mühendis olan!” der.

SORU 12: Okullardaki etkileşimi artırmak için okul yönetimlerince gerçekleştirilen birçok etkinlik vardır.
Bu etkinlikler genellikle yapıldıkları dönem esas alınarak sınıflandırılmaktadır. Örneğin karşılama,
geçiş ve kapanış veya sonlandırma etkinlikleri gibi.
Buna göre, aşağıdakilerden hangisi kapanış ve sonlandırma etkinliği olarak sınıflandırılamaz?

A) Okuma bayramı
B) Sene sonu pikniği
C) Tanışma yemeği
D) Mezuniyet töreni
E) Yıl sonu kermesi

SORU 13: Aşağıdakilerden hangisi “Sıfır Atık” projesinin amaçlarından biri değildir?
A) İsrafın önlenmesi
B) Atık miktarının azaltılması
C) Kaynakların verimli kullanılması
D) Atıkların geri dönüşüme kazandırılması
E) Plastik kullanımının teşvik edilmesi

SORU 14: Aşağıdakilerden hangisi konutlarda enerji verimliliğini arttırmak için alınması gereken tedbirlerden biri değildir?
A) Binalarda yalıtım yapılması
B) Enerji verimliliği yüksek elektrikli ev aletlerinin kullanılması
C) Enerjinin yenilenebilir kaynaklardan üretilmesi
D) Aydınlatmada enerji tasarruflu ampullerin tercih edilmesi
E) Farklı coğrafi bölgelerde aynı tip konutların inşa edilmesi

SORU 15: Sürdürülebilir kalkınma; insan ile doğa arasında denge kurarak, doğal kaynakları tüketmeden, gelecek nesillerin ihtiyaçlarının karşılanmasına imkân verecek şekilde, bugünün ve yarının yaşamını ve kalkınmasını güvence altına almak anlamına gelir.
Buna göre, aşağıdakilerden hangisi sürdürülebilir kalkınmanın amaçlarından biri olamaz?
A) Sağlıklı ve kaliteli yaşamı her yaşta güvence altına almak
B) İstikrarlı ve kapsayıcı ekonomik büyümeyi desteklemek
C) Endüstriyel üretimde fosil yakıtların kullanımına öncelik vermek
D) Çölleşme ile mücadele ederek arazi bozulmasını önlemek
E) Kapsayıcı ve hakkaniyete dayanan nitelikli eğitimi sağlamak

SORU 16: Aşağıdakilerden hangisi iletişim sürecinde “ben dili”ne uygun bir örnektir?
A) Saat 12.00’deki toplantıya bile geç kalmayı nasıl başarabildin?
B) Tebrikler, çalıştın ve emeklerinin karşılığını aldın!
C) Arka tarafta konuşarak tüm sınıfın vaktini çalmaktan rahatsız olmuyor musunuz?
D) İzin almadan okul dışına çıkman, başına bir şey gelebileceğini düşündürüyor bu yüzden endişeleniyorum.
E) Seçimlerini kendin yapabilecek kadar büyüdüysen sonuçlarına da katlanmalısın.

SORU 17: Ayşe Öğretmen, çalıştığı okulu şu sözlerle anlatmaktadır:
“Yedi yıldır bu okulda çalışmaktan dolayı mutluyum. Meslektaşlarımla aramda iş birliği ve güvene dayalı bir anlayış olduğunu düşünüyorum.
Yöneticilerimiz bizden ne beklediğini her zaman açıkça ifade ederler ve önemli kararlar alınırken bize danışırlar. Çocuklar okul eşyalarına zarar vermemeye özen gösterirler. Okulda mutludurlar, kendilerini ilgilendiren konularda rahatlıkla bizlere başvururlar.”
Buna göre, Ayşe Öğretmen’in çalıştığı okul iklimi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Otonom
B) Açık
C) İdareci
D) Kapalı
E) Babacan

SORU 18: Bir okul müdürü okuldaki öğretmenlerin ve öğrencilerin yaptığı projeler ve eserlerin toplumda görünürlüğünü arttırmak ve geniş bir hedef kitleye ulaşmasını sağlamak istemektedir.
Bu okul müdürünün amacını gerçekleştirmesi için aşağıdaki teknolojilerden hangisini kullanması daha uygundur?

A) Yapay zekâ
B) Sosyal ağlar
C) Nesnelerin interneti
D) İleri imalat teknolojileri
E) Veri bilimi

SORU 19: Dijital vatandaşlık, teknoloji erişimi ve becerilerinin yanı sıra eğitim yetkinlikleri gerektiren teknoloji kullanımına ilişkin davranış normları olarak tanımlanabilir.
Buna göre, aşağıdaki bilgi ve becerilerden hangisi öğretmenlerin dijital vatandaşlık yeterlikleri için öncelikli değildir?

A) Kodlama ve programlama yapabilecek yazılımları hazırlamak/geliştirmek
B) Teknolojinin öğrenciler üzerindeki etkisini
anlayabilmek
C) Teknolojinin etik kullanımına özen göstermek
D) Öğrenmeyi destekleyen teknolojileri kullanabilmek
E) Dijital dünyaya katılım için gerekli uygulamaları kullanabilmek

SORU 20: Siber zorbalık, günümüzde özellikle çocuklar ve gençler arasında sıkça görülen ve bireylerin akıllı telefonlar ve internet aracılığıyla bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak diğer bireylere rahatsızlık vermesi olarak tanımlanır.
Buna göre, siber zorbalığın önlenmesi için aşağıdakilerden hangisinin yapılması uygun değildir?

A) Çocuklara şifre kullanmaları ve şifrelerini kimseyle paylaşmamaları söylenmelidir.
B) Çocuklara, ailelerine ve öğretmenlerine bilgilendirici seminerler düzenlenmelidir.
C) Çocukların sosyal medyayı ve çevrim içi uygulamaları kullanmaları tamamen yasaklanmalıdır.
D) Tespit edilen siber zorbalar, ilgili makamlara bildirilmelidir.
E) Çocukların kendini rahat hissedebilecekleri bir iletişim iklimi oluşturulmalıdır.

CEVAP ANAHTARI

  1. C
  2. E
  3. D
  4. A
  5. E
  6. B
  7. E
  8. C
  9. A
  10. B
  11. D
  12. C
  13. E
  14. E
  15. C
  16. D
  17. B
  18. B
  19. A
  20. C

19 Kasım 2022 tarihinde 81 ilde yapılacak Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı’na katılacak öğretmenlerin sorumlu oldukları eğitim modüllerine göre hazırlanan Uzman ve Başöğretmenlik İkinci Örnek Soru Kitapçıkları, ayrı ayrı paylaşıldı. MEB Uzman Öğretmenlik Örnek Sorular Çöz PDF indir 2022

MEB Uzman öğretmen unvanı için 9 eğitim modülü, başöğretmen unvanı için 12 eğitim modülünden örnek sorular hazırlandı. MEB Uzman Öğretmenlik Örnek Sorular Çöz PDF indir 2022

  • Uzman Öğretmenlik Sınavı 1. Örnek Soru Kitapçığı’na ulaşmak için tıklayınız.
  • Başöğretmenlik Sınavı 1. Örnek Soru Kitapçığı’na ulaşmak için tıklayınız.
  • Uzman Öğretmenlik Sınavı 2. Örnek Soru Kitapçığı’na ulaşmak için tıklayınız.
  • Başöğretmenlik Sınavı 2. Örnek Soru Kitapçığı’na ulaşmak için tıklayınız.

MEB Uzman Öğretmenlik Örnek Sorular Çöz PDF indir 2022

Yorumlar

two × two =

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.