denemecevaplarözdebirtöderyks 2023dgs 2023ales
DOLAR
32,3565
EURO
34,4292
ALTIN
2.435,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C

2022 KPSS Türkçe Noktalama İşaretleri Testi Çöz-1

2022 KPSS Türkçe Noktalama İşaretleri Testi Çöz-1

2022 KPSS Türkçe Noktalama işaretleri Testi Çöz-1. Noktalama İşaretleri Testi KPSS, Noktalama İşaretleri Testi KPSS Çıkmış Sorular, Noktalama İşaretleri Testi Çöz, KPSS Noktalama İşaretleri Testi PDF. Türkçe Noktalama İşaretleri Testi

KPSS Türkçe Noktalama İşaretleri Testi Çöz

ÖSYM sınav formatına uygun olarak uzman ekibimiz tarafından hazırlanan 2022 KPSS Türkçe Noktalama İşaretleri Testi Çöz deneme sınavı toplam 20 sorudan oluşmaktadır. Sınav için tahmini süre 20 dakikadır. KPSS Sözcük Yapısı Deneme Sınavı sonunda doğru ve yanlışlarınız görebilir, başarınızı ölçebilirsiniz.

KPSS PUAN HESAPLAMA

Konu ve KategoriSoru SayısıSüre
KPSS Türkçe Test Çöz20 soru20 dakika
Tüm KPSS Türkçe Testleri ÇözOnline Test Çöz SayfasıKPSS Çıkmış Sorular

KPSS Türkçe Noktalama İşaretleri Test Çöz - 1

Tebrikler - KPSS Türkçe Noktalama İşaretleri Test Çöz - 1 adlı sınavı başarıyla tamamladınız.Sizin aldığınız skor %%SCORE%% en yüksek skor %%TOTAL%%.Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%
Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Soru 1
Balıkçı ( ) orfinozu ( ) şimdiye dek tuttuklarına hiç benzemeyen bu balığı ( ) heyecanla ( ) özlemle beklemiş ( ) emeğinin karşılığını sonunda alabilmişti ( ) Bu parçada boş bırakılan yerlere aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri sırasıyla getirilmelidir?
A
(-) (,) (-) (,) (;) (.)
B
(;) (,) (,) (;) (;) (.)
C
(,) (-) (-) (;) (,) (.)
D
(;) (-) (-) (,) (;) (...)
E
(,) (-) (-) (,) (;) (.)
1 numaralı soru için açıklama 
Uzun cümlelerde yüklemden uzak düşmüş özneyi (Balıkçı) belirtmek için virgül (,) kullanılır. Cümlenin nesnesi "orfinoz" sözcüğü, bu sözcükten sonraki kısım nesnenin açıklayıcısı durumunda yani bir ara söz. Cümledeki ara sözleri göstermek için ara sözün başına ve sonuna kısa çizgi (-) ya da virgül (,) konur. Burada kısa çizgi (-) tercih edilmiş. "heyecan ile " — "özlem ile" eş görevli sözcük grupları olduğu için aralarında virgül (,) kullanılması gerekir. Burada iki cümle var, yani sıralı bir cümle. İki cümleyi birbirinden ayırmak için noktalı virgül (;) kullanmalıyız çünkü ilk cümlenin içinde virgül (,) kullanılmış. Cümle tamamlandığı için en sonda da nokta (.) kullanılmalı. Cevap E
Soru 2
Anadolu’da hangi büyücek kasabaya (I) adım atsanız tuluat tiyatrolarından birine rast gelirsiniz. Hiç değilse çarşı duvarlarında kafilenin yakın zamanda buraya konup göçtüğünü gösteren (II) solmuş ve yırtık bir ilana tesadüf edersiniz. Oyunlar kasabanın tiyatrosunda (III) köy meydanında yahut en büyük kahvede sergilenir. Ahali için arkalıksız kahve iskemleleri (IV) üç beş masa; oyuncular için yerden birkaç karış yüksek bir sedir (V) delik deşik iki boyalı perde yeter de artar bile. Bu parçada numaralanmış yerlerden hangisine virgül getirilemez?
A
I
B
II
C
III
D
IV
E
V
2 numaralı soru için açıklama 
Virgül (,), eş görevli sözcük ve sözcük gruplarının ayırmak için de kullanılır: II'de sıfatları, III'te dolaylı tümleçleri, IV'te nesneleri, V'te ise özneleri birbirinden ayırmış. I'de ise virgülün kullanılması için bir neden yok. Cevap A
Soru 3
Akılsızlar ( ) hırsızların en zararlılarıdır ( ) zamanınızı ve neşenizi çalarlar ( )Yukarıda parantezlerle belirtilen yerlere aşağıdakilerden hangisinde verilen noktalama işaretleri sırasıyla getirilmelidir?
A
(,) (;) (…)
B
(;) (,) (.)
C
(:) (;) (.)
D
(,) (:) (.)
E
(,) (;) (.)
3 numaralı soru için açıklama 
Sırasıyla (,) (;) (.) getirilmelidir.
Soru 4
Özel adlara getirilen yapım ekleri kesme ile ayrılmaz; bu eklerden sonra gelen ekler için de kesme işareti kullanılmaz.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala uyulmamıştır?
A
Eskişehir'de Yunus Emre"yi Anma Törenlerine katılmıştım.
B
Avrupalılardan aldığımız bazı güzel değerler de vardır.
C
Peyami Safa, Türkçe'nin gelişmesinde büyük katkıları olmuş bir yazarımızdır.
D
Türklük bilinci 19'uncu yüzyılda gelişmeye başlamıştır.
E
ASELSAN'ın da yavaş yavaş dünya devleri arasına girdiği söyleniyor.
4 numaralı soru için açıklama 
"Peyami Safa, Türkçe'nin gelişmesinde büyük katkıları olmuş bir yazarımızdır." verilen kurala uyulmamıştır.
Soru 5
Karşı sahilde mor, fark olunmaz sisler altındaki dağlar, korular, beyaz yalılar ( ) Ve bütün bunların üzerinde bir mitolojik rüyanın uçucu gerçekleri gibi uçan martı sürüleri ( )Yukarıdaki parçada parantezle gösterilen yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?
A
(.) (…)
B
(.) (.)
C
(:) (…)
D
(…)(…)
E
(…)(.)
5 numaralı soru için açıklama 
Sırasıyla (…)(…) getirilmelidir.
Soru 6
Yaşadığımız kimi olayları unutmak yitirmek midir ( ) kazanmak mıdır ( ) İnsan unutur ( ) kimi zaman acılarını ( ) kimi zaman da mutluluklarını.Parantezle boş bırakılan yerlere, sırasıyla hangi noktalama işaretleri konulmalıdır?
A
(?) (?) (:) (,)
B
(?) (.) (;) (,)
C
(,) (?) (:) (;)
D
(,) (?) (;) (,)
E
(;) (?) (,) (,)
6 numaralı soru için açıklama 
Sırasıyla (,) (?) (;) (,) getirilmelidir.
Soru 7
Aşağıdaki dizelerden hangisinde ünlem işareti (!) kullanılmalıdır?
A
Bir deniz kıyısında kursam kulübemi / İsterim her şeyim denizden yana olsun
B
Ey doğup yaşadığım, yerde her taşını / Öpüp başıma koymak istediğim şehir
C
Gün olur, köprü ortasında durur / Anarım adalarda çamların uykusunu
D
Geliyor Boğaziçi'nden doğru / Bir iskeleden kalkan vapurun sesi
E
Pırıl pırıl enginlerden geçecek bir gemi / Yelkenler, kürekler, bir ömür kayıklarla
7 numaralı soru için açıklama 
"Ey doğup yaşadığım, yerde her taşını / Öpüp başıma koymak istediğim şehir" ünlem işareti (!) kullanılmalıdır.
Soru 8
Sanatçının şaşkınlığı bitmiş, eşyayı belli yönde yönetme eğilimi başlamıştır. Bu nasıl olmuştur (I) Değişmenin temel nedenleri nelerdir (II) Eski şiirden sıkıldığı için mi (III) o sıralarda gelişen toplumcu akımın etkisinde kaldığı için mi bu yöne kaymıştır (IV) Girdiği bu yeni yolda etkilendiği isimler var mıdır (V)Numaralanmış yerlerden hangisine soru işareti konulmaz?
A
I
B
II
C
III
D
IV
E
V
8 numaralı soru için açıklama 
III numarada soru işareti konulmaz.
Soru 9
Bir lahza tutacağım bana uzanan eli (I) Bir el gözlerimdeki perdeyi sıyıracak (II) Onları bulacağım (III) Ve annem şaşıracak (IV) "Oğlum (V) Ne kadar da büyümüş ben görmeyeli."Numaralanmış yerlerden hangisine iki nokta (:) konulmalıdır?
A
I
B
II
C
III
D
IV
E
V
9 numaralı soru için açıklama 
IV. boşluğa iki nokta (:) konulmalıdır.
Soru 10
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül (,) eş görevli sözcükleri birbirinden ayırmıştır?
A
Çocuklar, yarına bütün sorular cevaplansın!
B
Odaları, mutfağı, koridoru silip temizledi.
C
Bugün gelebilir, fakat fazla kalmaz.
D
Çocuk, arkadaşlarının yanından bir türlü ayrılmak istemiyordu.
E
Her sanatçı çağının özelliklerini, çok az da olsa, yansıtır.
10 numaralı soru için açıklama 
"Odaları, mutfağı, koridoru silip temizledi." cümlesinde virgül (,) eş görevli sözcükleri birbirinden ayırmıştır.
Soru 11
Her yanımız katkılı yiyecek maddeleriyle () yapay gübreyle yetişmiş hormonlu sebzelerle çevrili () nereye baksak yapısı değişmiş () tuhaflaşmış () kendisi olmayan ürünler () Yukarıdaki parçada parantezle gösterilen yerlere, sırasıyla, aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?
A
(,) (;) (,) (,) (…)
B
(,) (,) (,) (,) (.)
C
(;) (,) (,) (,) (.)
D
(;) (:) (,) (,) (…)
E
(,) (:) (,) (,) (…)
11 numaralı soru için açıklama 
* Zarf tümleçlerini ayırmak için virgül kullanılmalı. * Kendisinden sonra büyük harfle başlanmamış, demek ki cümle tamamlanmamış. Ayrıca yüklemden sonra olduğuna göre ve daha önce virgül kullanıldığına göre burada noktalı virgül. (virgül içeren sıralı cümleleri bağlar) * Eş görevli sözcükleri (sıfat) ayırırken virgül. * Eş görevli sözcükleri ayırırken virgül. * Tamamlanmamış, yüklemsiz cümle olduğuna göre üç nokta kullanılmalı.
Soru 12
Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna ünlem konması yanlış olur?
A
Ne kadar da özlemişti memleketini!
B
Rica etsek, hemen halletmez mi işimizi!
C
Tüh, yazık oldu onca paraya!
D
Bir de, ben senin hakkından gelirim, demez mi!
E
Yeter artık, bu kadarı da fazla!
12 numaralı soru için açıklama 
İkinci cümlede soru sorma anlamı olduğu için soru işareti kullanılmalıdır.
Soru 13
Ada, sık sık olduğu gibi kötü günlerinden birinde ( ) Ama şanslıyız ( ) çünkü 43 bin hektarlık parkta, görülecek çok şey var ( ) birbirinden güzel çiçekler, görülmemiş ağaçlar, çeşit çeşit hayvanlar ( ) Yukarıdaki parçada parantezle gösterilen yerlere, sırasıyla, aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?
A
(!) (,) (:) (…)
B
(.) (,) (;) (.)
C
(.) (;) (:) (…)
D
(!) (;) (;) (…)
E
(…) (,) (:) (!)
13 numaralı soru için açıklama 
* Cümle tamamlandığı için nokta. (dikkat, yüklemlerdeki -dır ekinin düşmesi yaygın bir kullanımdır, bu yüzden cümleyi eksiltili cümle sayıp üç noktayla tamamlama hatasına düşmeyin) * Çünkü, ama gibi cümle başı bağlaçlarından önce noktalı virgül. * “görülecek çok şey var” deniyor ve devamında bunlar örnekleniyor, demek ki iki nokta. * Örnekler devam edebilir durumda olduğuna göre üç nokta.
Soru 14
XX. yüzyılın son çeyreğinde plansız iç göçler sebebiyle kalabalıklaşan İstanbul; benzer kaderi yaşayan Ankara, İzmir, Bursa gibi şehirlere göre daha çok sorunla baş başa kalmıştır. Aşağıdakilerin hangisinde noktalı virgül (;) bu cümledeki işleviyle kullanılmıştır?
A
Yazar değil, eleştirmenler; metinler değil, yorumlar yani bakış açıları değiştiği için edebiyat eserlerinin anlamı daima zenginleşmektedir.
B
Kopuk dizelerin, anlatı parçacıklarının, çizimin sınırlarında dolaşan bu melez metin; onun yaşam haritasına göre farklılıklar gösterir.
C
Türkiye, İran, Rusya; Ankara, Tahran, Moskova isimlerinin birbirleriyle münasebetleri açık seçik ortadadır.
D
Tokat'ta yetiştirilen ürünlerin başında domates, biber, fasulye, patates; kiraz, vişne, elma, erik gelir.
E
Lale, sümbül ve karanfil motifleriyle ebru sanatına farklı bir yorum getirmiş; bu sanatın genç kuşaklarca tanınmasına katkıda bulunmuştur.
14 numaralı soru için açıklama 
Verilen cümledeki "noktalı virgül" özneyi belirtmek için kullanılmış. Peki, neden virgül (,) kullanılmamış çünkü cümlede eş değer ögeler arasında kullanılmış virgüller var. Bu nedenle özneden sonra virgül kullanmak yeterli olmayacaktır. Buna benzer bir kullanım B'de var. B'de virgüllerin özne görevi yapan sözcük grubunun içinde kalıyor olması kafanızı karıştırmasın. Kural bu durum için de geçerli. Cevap B
Soru 15
Yeni aldığı ve çok sevdiği ayakkabısının bir teki futbol oynarken yırtılan çocuk ( ) ayakkabıcıya ( ) yeni ayakkabı bakmaya gitti. Ayakkabının üzerindeki fiyatı okudu. Bir an üzüldüğünü belli ederek vitrinden uzaklaştı. Durumu gören ayakkabıcı: — Baktığın model sana çok yakışır ( ) denemek ister misin? Çocuk başını sallayıp: — Üzerindeki fiyata göre almam mümkün değil ki ( ) Zaten bir tekini alacağım. Dükkân sahibi: — Amma yaptın ha ( ) Bu parçada parantezle ( ) belirtilen yerlere, aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi sırasıyla getirilmelidir?
A
(;) (,) (,) (!) (!..)
B
(,) (;) (;) (...) (.)
C
(;) (,) (,) (...) (!)
D
(,) (;) (,) (!) (.)
E
(;) (,) (;) (.) (!..)
15 numaralı soru için açıklama 
"Yeni aldığı ve çok sevdiği ayakkabısının bir teki futbol oynarken yırtılan çocuk" — bu sözcük grubunun tamamı özne. Özneden sonra virgül (,) kullanılır ancak devamında eş görevli sözcükler arasında virgül kullanılacağı için burada noktalı virgül (;) kullanılmalı. "ayakkabıcıya" — "yeni ayakkabı bakmaya" arasında eş görevli (dolaylı tümleç) oldukları için virgül (,) kullanılmalı. Metindeki ilk konuşma cümlesi, sıralı bir cümle olduğu için cümleleri birbirinden virgül (,) ile ayırıyoruz. İkinci konuşma cümlesinin sonuna üç nokta (...) gelemez çünkü cümle tamamlanmış. Bunu görebildiyseniz soru zaten çözülüyor. Buraya uygun noktalama işareti ise ünlem (!). Son cümlede bir ünlem sözcüğü (ha) var ve cümlenin gerisi söylenmemiş. O nedenle ünlemle birlikte üç nokta (...) kullanılmalı ancak üç nokta (...), ünlem ya da soru işaretiyle birlikte kullanılınca iki nokta (!..) olarak yazılmalı. Cevap A
Soru 16
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kesme işaretinin kullanımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?
A
Pamukkale travertenleri, Denizli’mizin önde gelen turistik değerlerindendir.
B
Bu yasa tasarısı Bakanlar Kurulu’nda uzun uzun tartışıldı.
C
Ferhunde Hanım’dan gelen son mektubu ailecek sevinç içinde okuduk.
D
Üniversitemizde tek ders sınavlarının 30 Haziran’da yapılacağı açıklandı.
E
TDK'nin bir görevi de geçmişte yazılmış eserleri günümüze kazandırmaktır.
16 numaralı soru için açıklama 
Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesme ile ayrılmaz. B'de "Bakanlar Kurulunda" sözünde kesme işaretinin kullanılması yanlıştır. Cevap B
Soru 17
Annesi şaşırarak şöyle dedi ( ) “Ne var ( ) neyi düşünüyorsun?” Şen şakrak kızının yüzündeki durgunluğa bir anlam verememişti ( ) “Bez bebeğimi, dedemin aldığı bisikleti, kırmızı uçurtmamı, parlak ayakkabılarımı ( ) Aslında ne kadar güzelmiş benim çocukluğum ( ) değil mi anne?” Bu parçada parantezle ( ) belirtilen yerlere, aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi sırasıyla getirilmelidir?
A
(:) (;) (.) (...) (,)
B
(!) (,) (:) (.) (,)
C
(!) (;) (...) (.) (;)
D
(:) (,) (.) (...) (,)
E
(,) (?) (:) (.) (!)
17 numaralı soru için açıklama 
... şöyle dedi: → İki nokta (:), konuşma bölümünden önceki ifadenin sonuna konur. Böylece üç şıkkı elemiş oluyoruz. Tırnak içinde sıralı bir cümle var ve onları birbirinden ayırmak için de virgül (,) kullanmalıyız. Soru çözülmüş oldu ama diğerlerine de bakalım. Üçüncü ayraca nokta (.) gelmeli çünkü cümle tamamlanmış. Tırnak içinde bazı şeyler sayılmış ama daha da sayılabileceği için üç nokta (...) konulmalı. Son ayraçta da cümleleri ayırmak için virgül (,) kullanılmalı. Cevap D
Soru 18
Büyük İskender… Kimileri , (I) onu insanlığın iyiliği uğruna zaferden zafere koşan bir ülkü adamı olarak görmüştür. Kimileri de davranışlarının , (II) nedeninin katıksız bencillik olduğunu , (III) ateşli tutkusunun onun yolunu aydınlattığını düşünmüştür. Bazıları, oynamış olduğu büyük oyunda sürdüğü her taşın , (IV) yaptığı her hamlenin ona muazzam bir zekâ tarafından dikte edildiği görüşündedir. Bazılarıysa onun, düşünmeden , (V) kendine çok güvenerek talihini güle oynaya izlediğine inanmıştır. Bu parçadaki numaralanmış virgüllerden hangisi yanlış kullanılmıştır?
A
I
B
II
C
III
D
IV
E
V
18 numaralı soru için açıklama 
...davranışlarının nedeni — İsim tamlamalarında tamlayan ile tamlanan arasında virgül (,) kullanılmaz. Cevap B
Soru 19
Yazma azmim nedense son zamanlarda tamamen kaybolmuştu. Oysa biliyordum, kervan yolda düzülür; fikir ne kadar iyi olursa (I) olsun yazmaya başlamadan yazamaz (II) yazmayı sürdürmeden metni bitiremezsiniz. Sonuçlandırmadığınız zaman da fikrinizin iyi olup olmayışının (III) bir fikrinizin dahi olmamasının (IV) konuyu araştırmak için harcadığınız sürenin (V) topladığınız kaynakların hiçbir önemi yoktur. Bu parçadaki numaralanmış yerlerin hangisine virgül (,) konulamaz?
A
I
B
II
C
III
D
IV
E
V
19 numaralı soru için açıklama 
...olursa olsun — Şart kipinden sonra virgül (,) kullanılmaz. Cevap A
Soru 20
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ayraç () işareti, diğerlerinden farklı bir görevde kullanılmıştır?
A
Osmanlılarda olağanüstü hallerde (savaş, kıtlık gibi) alınan vergiden bahsedeceğiz.
B
Büyük su kütlelerinin Ay’ın etkisiyle kabarıp alçalmasına gelgit (metcezir) denir.
C
Bir yörede alpinizm (dağ turizmi) yer şekillerine ve iklime bağlıdır.
D
Nesirlerinde (düzyazılarında), zengin anlamlı sözcüklere yer verir.
E
Şiirlerinde aruzun gücü, hece veznine (ölçüsüne) göre daha çok hissedilir.
20 numaralı soru için açıklama 
İlk seçenek dışında tüm şıklarda yay ayraç, yanına geldiği sözcüğün eş anlamlısını belirtmek için kullanılmış. İlk cümlede ise yanındaki sözcüğün açıklamasını yapmak, onunla ilgili örnekler vermek için kullanılmış.
Sınavı tamamlamak için butona tıklayınız, yanlışlarınız gösterilecektir. Sonuçları al.
20 tamamladınız.

KPSS ÇIKMIŞ SORULAR

KPSS ATAMA PUANLARI

Bunları da incele!

Yorumlar

16 − thirteen =

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.