DGS 2025 Sayaç Geri Sayım | 2025 DGS Kaç Gün Kaldı? 2025 DGS’ye Kaç Gün Kaldı 2025 DGS Geri Sayım Sayacı, 2025 DGS Tarihi. 2025 Dikey Geçiş Sınav tarihi belli oldu. 2025 DGS sınavı ne zaman olacak detaylar yazımızda.
DGS ONLİNE KURS – BAŞARI GRUBU
DGS TABAN PUANLARI VE SIRALAMA
DGS Dikey Geçiş Sınavı 30 Haziran 2025 tarihinde Pazar günü tek oturum halinde yapılacaktır. 2025 DGS 20 Temmuz 2025 tarihinde saat 10.15’de yapılacaktır. Sınavdan en az 1 saat öncesinden sınav yerinde olmanız gerekiyor. Sınava girecek adaylara 150 dakika süre verilecek. 2025 DGS Sınavında 120 soru sorulmaktadır. 2025 DGS sınav sonuçları sınavdan 1 ay sonra ÖSYM tarafından açıklanmaktadır.
DGS 2025 Sayaç Geri Sayım | DGS’ye Kaç Gün Kaldı? 2025 ayt ne zaman, 2025 DGS ne zaman, tyt 2025 ne zaman, tyt 2025 sayaç, tyt ne zaman, üniversite sınavı ne zaman 2025, DGS 2025 SAYAÇ, DGS geri sayım, DGS geri sayım 2025, DGS kaç gün kaldı, DGS ne zaman
2025 DGS sınavında adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacaktır. Testte 120 soru yer alacaktır. Sınavda uygulanacak test, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin ölçülmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla ilgili olarak hazırlanacak sorular, ön lisans programlarında kazanılan bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır.
Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların sınava
girecekleri binanın kapısında sınavın başlama saatinden en az 1 saat önce hazır bulunmaları zorunludur. Adaylar, saat 10.00’dan sonra sınav binalarına; sınavın cevaplama süresi başladıktan sonra sınav salonlarına alınmayacaklardır.
Sınav evrakı dağıtıldıktan sonra adayların, sınavın cevaplama süresinin ilk 110 dakikası tamamlanmadan
ve sınavın son 15 dakikası içinde sınav salonunu terk etmeleri yasaktır. Sınav sırasında adayların, kısa bir
süre için bile olsa (tuvalete gitmek dâhil) sınav salonundan çıkmaları yasaktır.
Yetenek testinin sayısal ve sözel bölümleri için adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Adayların, sayısal ve sözel bölümlerin her birinden aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart
sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece adaylar için Sayısal Standart Puan ve Sözel
Standart Puan hesaplanacaktır.
Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama
yapılacaktır.
Her iki testten de en az 1 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanacaktır. Her iki testten de en az 1 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacaktır.
Bir yıl önceki DGS’de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2025 DGS’de ÖBP’leri 0,45 katsayısı ile çarpılacaktır. Bir yıl önceki DGS’de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2022-DGS’de ilgili ÖBP’leri 0,45 katsayısı ile çarpılacaktır.
Programlara yerleştirme işleminde puan en önemli rolü oynamaktadır. Örneğin T programını, aday A birinci tercihinde, aday B dördüncü tercihinde göstermiş olsun. Aday B’nin puanı aday A’dan yüksekse ve aday B ilk üç tercihine puanı yetmediği için yerleştirilmemiş ise T programına puanı daha yüksek olduğu için aday B yerleşecektir. Aynı programı tercih etmiş olan adayların DGS puanlarının eşit olması durumunda, daha büyük ağırlıkla katılan standart puanı yüksek olana (eşit ağırlıklı DGS puanında sayısal standart puanı yüksek olan), eşitlik yine sürdüğü takdirde ilgili ÖBP yüksek olana öncelik verilecektir. Eşitlik yine sürdüğü takdirde söz konusu programı daha üst tercihinde gösterene, eşitlik yine de sürdüğü takdirde doğum tarihi günümüze daha yakın (yaşı küçük) olana öncelik verilecektir.